Aleksandar Džombić
0

"Praviti uštede u budžetu zajedničkih institucija"

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da bi bilo opasno sredstva od pete tranše iz stand-by aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koja nije povukla Centralna banka BiH iskoristiti za podršku budžetu zajedničkih institucija BiH, jer u tom budžetu treba praviti dodatne uštede, a ne otvarati nove deficite.

Komentarišući izjavu guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića da bi sredstva od 133 miliona dolara koje je odobrio Izvršni odbor MMF-a, a koja neće iskoristiti Centralna banka BiH jer nema poterebe za tim, mogla biti iskorištena za rješevanje problema budžeta na nivou BiH, Džombić je rekao da u cijeloj BiH treba prilagoditi budžete i napraviti potpunu stabilizaciju, koja je prethodno narušena svjetskom ekonomskom krizom.

"Smatram da ne trebamo otvarati nove deficite kao što je u budžetu zajedničkih institucija i da tamo treba uraditi dodatni napor da se izvrši jedna profesionalna analiza i da se vidi gdje se sve može uštediti sredstava", rekao je Džombić Srni.

On je naglasio da postoji prostor da se naprave značajne uštede u budžetu zajedničkih institucija, podsjetivši da to u prethodnom periodu nije rađeno.

"U prethodnom periodu su praktično samo enetiteti vršili prilagođavanje na rashodovnoj strani i učinili značajne napore, dok zajedničke institucije to nisu radile i sad je vrijeme da to urade", rekao je Džombić.

On je podsjetio da je Izvršni odbor MMF-a odobrio četrvrtu i petu tranšu iz stand-by aranžmana u vrijednosti od 138 miliona eura, odnosno 259 miliona KM, te da su trenutno stečeni uslovi da se povuče četvrta tranša, što je negdje oko 90 milona KM za BiH, a od čega RS treba da dobije oko 27 miliona KM.

"Što se tiče RS, ovih 27 miliona je predviđeno kod samog usvajanja budžeta 2010. godine. Mi smo predvidjeli negdje oko 180 miliona KM sredstava od Svjetske banke i MMF-a za podršku budžetu i ona su već prilikom usvajanja budžeta raspoređena", rekao je Džombić.
On je pojasnio da će se poslije nalaza i kontrole MMF-a u novembru procijeniti da li su se stekli uslovi za povlačenje ostalog dijela od 259 miliona KM, te da bi u slučaju pozitivnog odgovora novac mogao biti povučen ili krajem ove ili početkom sljedeće godine, tako da uđe u narednu budžetsku godinu.

Izvršni odbor MMF-a odobrio je 15. oktobra 138 miliona evra, što iznosi oko 259 miliona KM sredstava četvrte i pete tranše stand-by aranžmana sa BiH. Dio od tih sredstava, koji je trebalo da bude iskorišten za jačanje rezervi Centralne banke BiH neće biti povučen, jer su se u međuvremenu rezerve stabilizovale i vratile na nivo veći nego što su bile 2009. godine.