Svjetski dan zdravlja
8

Pravilnom ishranom i vježbanjem do produktivnijeg života u starosti

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U povodu obilježavanja 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo danas je organizirana izložba fotografija o temi "Vježbe za treću životnu dob". Izložba bit će otvorena tokom cijele naredne sedmice.

U Centru je organizirano i druženje s osobama treće dobi te kolektivna vježba pripadnika ove dobi.

"U starosti se i treba i mora vježbati. Danas su nam stariji ljudi pokazali da mi radnosposobna populacija ne vježbamo dovoljno, ne vodimo dovoljno računa o našem zdravlju i da bi se trebalo priključiti u ovim vježbama", kazala je Feni menadžerica Centra za zdravo starenje Općine Novo Sarajevo Sejdefa Bašić.

Naglasila je da u Centar za zdravo starenje svaki radni dan članovi Centra, njih oko 450 dolaze i vježbaju.

Ove aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja organizirali su Centar za zdravo starenje Novo Sarajevo u suradnji s Općinom Novo Sarajevo, Udruženjem "Partnerstvo za javno zdravlje", Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Općom bolnicom "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i Sarajevo zdravi grad.

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" dr. Bakir Nakaš kazao je da je ovaj 7. april, Svjetski dan zdravlja, posvećen unapređenju zdravlja osoba treće dobi.

"Dobro zdravlje tokom života pomaže starijim osobama da vode produktivan život u starosti. Posebno treba voditi računa o fizičkoj aktivnosti i vježbanju, pravilnoj ishrani te aktivno sudjelovati u svim segmentima društva", kazao je Feni direktor Nakaš.