BiH
0

Pravilnik o plaćama i drugim primanjima personala Kancelarije oficira za vezu s MJSJ u Den Haagu

FENA
Predsjedništvo BiH danas je usvojilo Pravilnik o plaćama i drugim primanjima i nadoknadama osoblja Ureda oficira za vezu s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, koji je potpuno usuglašen s državnim revizorima. «Ovo je prvi put da takav akt imamo i to je samo jedna od aktivnosti koja se tiče ispravljanja svih nepravilnosti na koje je ukazao Ured revizora BiH», kazao je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Tim dokumentom su plaće oficira za vezu i osoblja kancelarija za vezu utvrđene posebno za rad u BiH, posebno za rad u Haagu.

Plaća za rad u BiH isplaćuje se zaposlenima u kancelarijama koji poslove i zadatke obavljaju u BiH, i to u domaćoj valuti, dok se plaća u eurima isplaćuje zaposlenima u kancelarijama koji poslove i zadatke obavljaju u Haagu.

Koeficijent za obračun plaća u BiH, u domaćoj valuti, iznosi 5,7 - za oficira za vezu s MKSJ u Haagu, 5,0 – za prevodioca tehnički sekretar i 5,3 – za dokumentaristu – arhivara.

Koeficijent za obračun plaća u Haagu, u eurima, iznosi 4,1 – za oficira za vezu s MKSJ u Haagu, 3,5 – za dokumentaristu – arhivara i 3,3 – za prevodioca – tehnički sekretar.

Osnovica za obračun plaća zaposlenima u kancelarijama oficira za vezu iznosi 999 KM, kako je to utvrdilo Vijeće ministara BiH odlukom o visini osnove za obračun plaća personala zaposlenog u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, od 21. jula 2005. godine, a osnovica za obračun plaća za rad u BiH iznosi 240 KM.

Prema usvojenom pravilniku, zaposlenome u Kancelariji, na radu u Haagu pripada dodatak na djecu, i to: za dijete do šest godina – u visini 20 posto osnovice za obračun plaće, za dijete do 14 godina – u visini 25 posto osnovice za obračun plaće, a za dijete od 14 do 26 godina (na redovnom školovanju) – u visini 30 posto osnovice za obračun plaće.

Za djecu zaposlenih u kancelarijama koja ne posjeduju potrebna znanja za pohađanje redovnih osnovnih i srednjih škola u Kraljevini Holandiji može se odobriti naknada u visini 50 posto stvarnih troškova školarine, s tim da naknada za jedno dijete ne može iznositi više od 5.000 američkih dolara za jednu školsku godinu. Novčana naknada za ishranu tokom rada – topli obrok – za zaposlene u Haagu iznosi dnevno dva posto od osnovice za obračun plaće.

Ovaj pravilnik se primjenjuje od 1. januara ove godine.