BiH
30

Pravi značaj prosvjetne inspekcije u BiH prepoznao samo OSCE

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Dvodnevna, druga Regionalna konferencija prosvjetnih inspektora o temi "Preventivna uloga prosvjetne inspekcije u osiguranju kvaliteta obrazovanja", koju organizira Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, počela je danas u Sarajevu.

Učesnici konferencije su prosvjetni inspektori, više od 40 njih, iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH.

Glavna inspektorica u Ministarstvu obrazovanja, nauke i kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Refija Kulašin kazala je uoči konferencije da će danas nastojati pronaći kvalitetnije odgovore o tome kako prevenirati stanje u obrazovanju u BiH kroz razmjenu iskustava s kolegama iz država koje prisustvuju konferenciji.

Mišljenja je da je najbolja preventiva pravovremeno djelovanje inspekcije, kvalitetna priprema za rad, razmjena iskustava unutar ministarstava s drugim odjelima koji su vezani za obrazovanje te razmjena iskustava s ostalim kolegama.

"Saradnju s OSCE-om započeli smo s temom 'Prosvjetna inspekcija - zanemareni resurs'. Pokušavamo da postanemo respektabilan resurs u oblasti obrazovanja. Koliko ćemo daleko otići, ne zavisi samo od prosvjetnih inspektora već i od nadležnih vlasti, kantonalnih i entitetskih, odnosno koliko će podrške pružiti inspektorima i prepoznati njihov značaj", istakla je Kulašin.

Po njenim riječima, pravi značaj prosvjetne inspekcije trenutno je prepoznao samo OSCE.

"Oni su nas jedini umrežili, stvorili situaciju gdje unutar BiH pravimo svoje mreže i razmjenjujemo iskustva s ostalim kolegama, jer smo bili zatvoreni u svoje teritorijalne okvire", istakla je Kulašin.

Inspektorica i viša savjetnica u Republici Sloveniji Zdenka Troha kazala je da prosvjetna inspekcija u Sloveniji ima značajnu ulogu „ako ne i najjaču, jer sve što se radi za djecu od velikog je značaja.“

U poređenju s ostalim inspektoratima, kaže da su dobro opremljeni te da je inspekcijsko vijeće počelo bolje djelovati tako da se kvalitet inspekcijske kontrole može poboljšavati.

Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije kazao je da u Srbiji u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja ima dosta primjera nezakonitosti u izdavanju javnih isprava te da je to ono sa čim se u posljednje vrijeme često susreću.

Istakao je da je u oblasti visokog obrazovanja došlo do pojave velikog broja "piratskih" fakulteta i da je tu sporno pitanje autentičnosti diploma.

"Međutim, svi fakulteti koji su akreditovani po zakonu o visokom obrazovanju imaju pravo da izdaju diplome, i one mogu biti predmet bilo koje vrste provjera", kazao je Lazarević.