BiH
0

Prave se dvije lađe na eko motorni pogon, za Unu i Krušnicu

Sarajevo-x.com
Krajišnici kažu da Una ne bi bila Una da njom ne plove lađe. Tradicionalno plovilo se razlikuje od grada do grada, ali kao najotmjenije slove ipak lađe Bosanske Krupe. U maju ove godine na rijeku Unu i rijeku Krušnicu u Bosanskoj Krupi "uplovit će“ po jedna velika turistička lađa na motorni pogon. Novitet je ovo u turističkoj ponudi grada koji jedan od svojih najvećih potencijala vidi upravo u ovom resursu.

Naime, načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je potpisao, kako kaže, mali ali izuzetno drag ugovor. Radi se o izradi nesvakidašnjih riječnih lađa. Posebne su jer će biti natkrivene, imati kapacitet za 15 osoba i motorni pogon.

Jedna će biti na raspolaganju za sve ljubitelje mirnih tokova, to jeste na rijeci Krušnici, sve do njenog vrela, a druga na rijeci Uni u centru grada, tačnije od drvenih mostova pa sve do Krupljanima vrlo dobro poznatog kupališta Babluk.

Ono što je vrlo bitno istaći jeste činjenica da će motorni pogon biti krajnje ekološki prihvatljiv, što je najzahtjevniji uslov koji je zbog bogatog ribljeg fonda morao biti ispunjen.

Ovo je način na koji načelnik Halitović pokušava vratiti staro sretno vrijeme kojeg se sjećaju nešto stariji, ali i pružiti mladima potpuni ugođaj te svakako privući nove turiste iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i šire.

Ono što je u Veneciji gondola, u Bosanskoj Krupi je lađa, a svima onima koji nisu imali priliku voziti se u njoj i uživati u čarima rijeka, pokušat ćemo je približiti. Unska lađa će biti napravljena od drveta, ojačana metalnim vezama i hrastovim rebrima ili krivama. Poput čamca je, ali pravljena od daske i to od kombinacije jele, bora i smrče, zavisno od dijela. Zaštita lađe je na eko bazi i pravi se uz pomoć ulja i smole (biorazgradivog materijala). Izrada jedne ovakve lađe traje od 20 do 25 dana i košta oko 1000 KM. Dakle, Općina će za ovu svrhu izdvojiti oko 2000 KM.

Himzo Bužimkić je stari majstor svog zanata i iz porodice koja se već tradicionalno bavi pravljenjem lađa. Njemu je i povjereno da do maja završi dvije, koje će se na upravljanje i korištenje dati JKP 10. juli iz Bosanske Krupe.

Promotivnu vožnju očekujemo za prvi maj, a obje će biti potpuno u funkciji polovinom tog mjeseca. Uz najave meteorologa da nas očekuje vrlo toplo ljeto, ovo je vijest koja će sigurno obradovati sve Krupljane.