Dodik o presudi Deliću
0

"Pravda je za Srbe nedostižna"

FENA
Predsjednik Vlade Republike Srpske smatra da je Haški tribubal presudom Rasimu Deliću „još jednom pokazao da je pravda za srpske žrtve iz rata u BiH pred tim sudom zaista nedostižna“.

Dodik ocjenjuje da je „ta presuda urušila i minimum povjerenja RS-a u pravičnost Haškog tribunala, koji je praktično izgubio sav legitimitet kada je srpski narod u pitanju“.

„Ne želimo da pruzimamo ulogu onih koji sude, niti da sporimo nezavisnost i pravo Suda u donošenju odluka, ali kako je moguće da se gotovo svim optuženim iz RS-a sudi po komandnoj odgovornosti, a da komandant Armije BiH nema komandnu odgovornost“, pita Dodik.

On dalje navodi da „nije jasno ni kako je Biljana Plavšić osuđena na 11 godina, koja nije komandovala i izdavala naređenja u proteklom ratu, a da komandanta Armije BiH, sa svom odgovornošću koju je imao, osude na tri godine zatvora“.

Entitetski premijer još navodi da umjesto da pravičnim suđenjima i odgovarajućim presudama Sud u Haagu daje doprinos pomirenju na ovim prostorima, „očigledno je da njihove presude bacaju novo sjeme razdora među narode u BiH“.

Nezadovoljstvo presudom Deliću izrazio je i predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca, zarobljenih i nestalih civila Nedjeljko Mitrović, koji kaže da je Haški tribunal „presudom Deliću ponovo pokazao da je politički sud, te da nije dosljedan i ne radi na osnovu dokaza“.

Predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić kazao je da ta presuda, kao i prethodna Naseru Oriću, „upućuju na zaključak o pristrasnosti Haškog suda“.