Godišnjica smrti
903

VIDEO / Pravda je slijepa i tri godine nakon ubistva Vedrana Puljića

Piše: A. K.
Tri godine nakon brutalnog ubistva Vedrana Puljića, navijača FK Sarajevo, koji je ubijen na dan kada je trebala biti odigrana utakmica između Širokog Brijega i tima za koji je navijao, ubica je još uvijek na slobodi, dok su pravosudni organi kapitulirali i pokazali da je u ovom slučaju pravda spora i nedostižna.

Istina za Vedrana

Vedran Puljić je ubijen 4. oktobra 2009. godine, u najvećim neredima koji su ikada zabilježeni na sportskim terenima i u njihovoj blizini u našoj zemlji, uoči utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine između domaćeg Širokog Brijega i FK Sarajevo. I tri godine nakon toga slučaj Vedrana Puljića ostao je neriješen, dok se ubijenog mladića javnost sjeti tek na godišnjicu njegovog ubistva. I tada, već treću godinu ponavlja se ista parola koja se može čuti sa sjeverne tribine stadiona Koševo: "Istina za Vedrana".

Optuženi za ubistvo je Oliver Knezović, pripadnik zloglasne Tutine kažnjeničke bojne, koji, umjesto da odgovara za zločin, uživa u slobodi u Hrvatskoj, gdje je otišao nakon bijega iz širokobriješkog pritvora.

Kako nam je rekao njegov advokat Borislav Čuljak, on je još uvijek u Hrvatskoj, gdje se potpuno slobodno kreće. Prema njegovim riječima, ročište o izjašnjenju o krivici zakazano je za mart naredne godine. Čuljak kaže da ne zna hoće li se Knezović pojaviti na ročištu.

Slučajevi traju godinama

Knezović je u Hrvatskoj završio nakon bijega iz pritvora uz pomoć sudskih policajaca iz Širokog Brijega. Dvojica policajaca Marinko Barbarić i Ivan Barić optuženi su za njegovo oslobađanje, ali je i u ovom slučaju pravosuđe pokazalo zavidnu neefikasnost. U novembru prošle godine trebalo je početi suđenje na Opštinskom sudu u Livnu, ali je glavni pretres već dva puta odgađan zbog bolesti postupajućeg tužioca. Kako nam je rekla advokatica Nada Dalipagić, zastupnica Marinka Barbarića, novi glavni pretres zakazan je za naredni mjesec.

"Slučaj se otegao zbog bolesti tužioca, ali mislim da se to moglo brže završiti", rekla je Dalipagić.

Nismo mogli saznati u kojoj fazi je istraga koju provodi Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona, jer tužiteljica Vesna Čavar nije bila dostupna za razgovor zbog obaveza i službenog putovanja.

Navijači FK Sarajevo, koji se prisjete Vedranovog imena u 24. minuti svake utakmice, danas će u 16:30 sati krenuti ispred stadiona Asim Ferhatović Hase prema Vedranovom vječnom počivalištu na groblju Bare, gdje će položiti cvijeće i obilježiti treću godišnjicu njegove smrti.