OSCE
0

Prava Roma ne bi trebala biti ograničena na april svake godine

FENA
Povodom Međunarodnog dana Roma šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Gray D. Robbins zajedno sa zamjenikom šefa misije Američke amabasade u Sarajevu Jonathanom M. Mooreom posjetit će sutra romsko naselje u Kaknju.

Robbins i Moore će učestvovati u panel-diskusiji s romskim predstavnicima i predstavnicima lokalne vlasti općine Kakanj, a koju organizira Asocijacija Roma BiH “Romale Kakanj”.

Podrška pravima romske populacije ne bi trebala biti ograničena na izjave u aprilu svake godine, ali bi umjesto toga trebala prevladavati pri donošenju politika na svim nivoima.

Misija OSCE-a u BiH i partneri u međunarodnoj zajednici rade i sa vladom i sa romskom zajednicom na pitanjima od vitalnog značaja za Rome.

"Misija je uložila i nastavit će ulagati značajne napore u osnaživanju lokalnih organizacija civilnog društva i aktivista da zagovaraju učinkovitu primjenu prava romskih zajednica", navodi se u saopćenju OSCE-a.

Prepoznata je i svijest vlade o izazovima romske populacije u BiH i OSCE ohrabruje bosanskohercegovačke vlasti na svim nivoima da pristupe ovim pitanjima na sistematski način, te da uključe romske organizacije u civilnom društvu u svakoj fazi ovog procesa.