BiH
5

Prava radnika nebitna: Socijalni dijalog u BiH ne postoji, vlasti i poslodavci u RS-u ignorišu sindikate

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zakon o radu koji je usvojen prije nekoliko mjeseci digao je veliku prašinu. Zbog njega su bili organizovani protesti, a veliki broj radnika iskazao je zabrinutost. Zakon o radu je jedan od dijelova reformske agende kojom je predviđeno i da se svi zakoni i promjene donose putem socijalnog dijaloga kojeg, tvrde sindikalci, u BiH nema.

U organizaciji Centara civilnih inicijativa, Delegacije Evropske unije i Ambasade Holandije u BiH, u Sarajevu je organizovana konferencija "Socijalni dijalog i reforme" na kojoj su se pojavili predstavnici sindikata iz cijele BiH i samo dio poslodavaca. Predstavnika vlasti, barem onih glavnih za koje su sindikalci smatrali da trebaju doći, nije bilo.

"Socijalni dijalog u Republici Srpskoj je u velikoj krizi već godinama zbog toga što Vlada RS i Unija udruženja poslodavaca sindikat smatraju rušilačkim faktorom, što nije tačno. Sindikat je jedna demokratska organizacija koja samo želi zaštititi prava svojih članova - radnika. Činjenica da već 10 mjeseci nakon donošenja novog Zakona o radu nije donesen opći kolektivni ugovor u RS-u govori dovoljno o odnosu Vlade i Unije prema pravima radnika, a činjenica da nije potpisan nijedan kolektivni ugovor govori o stanju socijalnog dijaloga", rekla je Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH Ismet Bajramović rekao je kako su sindikalci razočarani zbog toga što konferenciji ne prisustvuju predstavnici vlasti i visoki predstavnik u BiH, ističući kako to pokazuje sliku i ozbiljnost shvatanja socijalnog dijaloga.

"Socijalni dijalog nije dobrovoljna aktivnost već obaveza koju moraju poštovati svi partneri. Nažalost, on ne postoji na nivou države jer ne postoji ni institucija ekonomsko-socijalnog vijeća na nivou BiH, jedino što postoji je socijalni monolog vlasti same sa sobom. To je realnost BiH. Na nivou FBiH postoji ESV, ali Vlada FBiH i vlasti kantona ne znaju šta je socijalni dijalog i ne shvataju da je to obaveza", rekao je Bajramović.

Ambasador Holandije u BiH Jurriaan Kraak kazao je kako je Holandija spremna pomoći našoj zemlji u pronalaženju modela kojim se realizirao socijalni dijalog.

"Važno je za BiH da socijalni partneri - vlasti, poslodavci i predstavnici sindikata, rade zajedno. Jasno je da se oni nužno ne slažu uvijek i to je prirodno, ali potrebno je uspostaviti mehanizam gdje će oni razmijeniti svoje ideje i stavove i postići kompromis", rekao je Kraak.

Treninzi su do sada održani u Banjoj Luci, Sarajevu i Tesliću, a projekt finansira Evropska unija sa 480.000 eura.

Iz Evropske unije poručili su kako BiH čeka mnogo posla, ali da treba biti strpljiv i optimističan jer su već vidljivi pozitivni pomaci.