Sastanak Radojičić-Grasselli
0

Pratiti broj osoba koje nelegalno traže boravak u EU

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić i ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Andrej Grasselli ukazali su na potrebu da se operativno prati problem broja osoba koje nelegalno traže boravak u zemljama EU, kako se ne bi ugrozio bezvizni režim za građane BiH.

"EU je u procesu usvajanja mehanizama kojima se može suspendirati bezvizni režim za zemlje iz kojih bi se povećao broj lažnih imigranata", podsjeće se u saopćenju iz Radojičićevog kabineta.

Tokom razgovora u Banjoj Luci razmijenili su i mišljenja o regionalnim odnosima i evropskom putu BiH gdje Slovenija standardno podržava BiH na putu ka članstvu u EU predsjednik entitetskog parlamenta i ambassador Slovenije razgovarali su i o ekonomskih pitanjima.

Radojičić je informirao ambasadora Grassellija o upravo usvojenim ekonomskim mjerama i politikama za narednu godinu, naglašavajući opredjeljenost vlasti RS-a da zadrže stabilnost javnih finansija što je, nažalost, uključilo i redukcije primanja u javnom sektoru.

Izrazio je očekivanje da će u narednoj godini biti nastavljene značajne investicione aktivnosti na nekoliko krupnih projekata, ali i da će, početkom godine, biti usvojen novi set zakona koji bi značajno pojednostavio uslove poslovanja, investiranja i započinjanja biznisa u RS.

Ambasador Grasselli informirao je predsjednika Narodne skupštine RS-a o ekonomskim i političkim prilikama u Sloveniji, o reformi penzijskog sistema koja je, stoji u saopćenju, slična nedavno provedenoj reformi penzionog sistema u RS, te o smanjenom državnom budžetu za narednu godinu i nedavnim promjenama plaća u javnom sektoru u Republici Sloveniji.