BiH
0

Praksa na pčelinjaku: Građani učili o pčelarstvu

Klix.ba
U sklopu projekta "Besplatna škola pčelarstva", koju Općina Novi Grad Sarajevo realizira u saradnji sa Društvom pčelara Kantona Sarajevo, na pčelinjaku Evgenija Žolkevića u naselju Miševići kod Hadžića održan je praktični dio nastave.

Prva grupa polaznika edukacije imala je priliku da kroz praktični dio nastave upotpuni stečena znanja iz oblasti pčelarstva, koja će kasnije moći iskoristiti za pčelarsku proizvodnju.

Ovom prilikom predavač je prisutne upoznao sa načinom na koji se može osnovati pčelinjak, kakav pribor i opremu za pčelarenje trebaju imati, na koji način mogu nabaviti pčelinja društva i sl. Također, bilo je riječi i o priboru za oduzimanje i vrcanje meda, topljenje voska, vrstama košnica i konstrukcija LR košnica.

Besplatna škola pčelarstva je nastavak provođenja mjera podsticaja privredi, koje Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano provodi već treću godinu. Cilj ovog programa je edukacija sadašnjih i potencijalnih proizvođača meda i pčelarskih proizvoda sa područja Novog Grada u cilju razvoja privrede, odnosno stvaranja uslova za dodatni izvor prihoda, a pored toga to je prilika za edukaciju potrošača, odnosno njihovo educiranje o kvaliteti i biološkoj ispravnosti meda i pčelinjih proizvoda koje mogu kupiti na domaćem tržištu.

Praktična edukacija za drugu grupu polaznika škole pčelarstva održat će se u petak, 3. jula, od 16 do 19 sati, na pčelinjaku Evgenija Žolkevića u Miševićima br. 192, Općina Hadžići.

Dodjela cetrifikata o završenoj edukaciji bit će upriličena 21. jula 2015. godine, u 17 sati u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo, a polaznicima će biti dodijeljena i prezentacija predavanja u elektronskoj formi.