BiH
0

PPDIVUT: Vlada FBiH puni budžet kreditima, umjesto da stimulira proizvodnju

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Glavni odbor Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT BiH) danas je ponovo raspravljao o stanju koje se iz dana u dan pogoršava u bh. društvu, posebno najavom sve masovnijeg otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika.

U PPDIVUT-u tvrde da tako tešku situaciju neće ublažiti ni usvojeni budžet Federacije, čije punjenje nije moguće ostvariti bez novih zaduživanja kako bi se otplatili godinama nagomilani inostrani dugovi.

Ocjenjeno je da sve to govori kako se Federalna vlada unaprijed opredijelila za punjenje budžeta i novim kreditima, umjesto da pokreće, stimulira i štiti domaću proizvodnju koja je temelj opstanka svakog društva.

"Time je još više neshvatljivo da Federalna vlada na ovakav način uvodi građane i radnike u vrijeme nerealnog optimizma, jer bez povećanja zapošljavanja nije moguće a da se ne pravi dalja devastacija i porodice i države kao zajednice. Očito je da su politički kadrovi u organima vlasti permanentno uzrokovali ovakvo stanje kao stranački poslušnici, te da im je zbog toga već godinama malo stalo i do građana i do radnika, a mito i korupcija u sve su većem porastu", navodi se u saopćenju PPDIVUT-a.

Zaključeno je da svi nosioci društvene i druge odgovornosti moraju znati da svoje "lagodne pozicije nije moralno održavati preko leđa siromašnih i gladnih".

Glavni odbor ovog Sindikata, kao jednu od prioritetnih mjera, predlaže Vladi FBiH da kreira preraspodjelu krize Odlukom o uvođenju zajamčenih plata za sve funkcionere i zaposlene koji primaju plate iz budžeta, jer većina radnika ionako već radi za zajamčene plate.

Navodi se da bi se time oslobodila ogromna masa sredstava za razvoj i zaštitu proizvodnje.

Sindikat PPDIVUT druge kratkoročne mjere za ublažavanje i izlazak iz krize ne vidi, jer su pomenute bolje i opravdanije nego nova zaduživanja koja će morati otplaćivati generacije potomaka svih bh. građana.

Također je izražena zabrinutost što brojni sindikati u BiH imaju pomirljiv stav prema takvim politikama u BiH.