BiH
770

Poznati pomogli prikupljanje novih 30.000 KM za Banku koštane srži

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Humanitarna akcija "Načelnici i privrednici grade Banku koštane srži" održana je danas u hotelu Terme na Ilidži, a prisustvovale su joj brojne poznate ličnosti iz naše zemlje.

Organizatori iz NVO Mala ističu da je odziv javnosti bio dobar, te da su humanitarni telefoni pozvani oko 12.000 puta, čime je, samo od poziva, skupljeno oko 30.000 KM donacije.

Ovoj humanoj akciji koju su pokrenuli Ivica i Asima Osim, dr. Bakir Nakaš i NVO Mala su prisustvovali mnogi načelnici općina u Federaciji BiH, predstavnici institucija, vjerski velikodostojnici, privrednici u javnom i privatnom sektoru, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici medijskih kuća, te kulturnog i javnog života, uz podršku estradnih ličnosti.

Među poznatim licima na pozive gledalaca javljali su se Donna Ares, Džavid Ljubovci, Elvir Bolić, Zijo Valentino, Senka i Aleš Kurt, Aida Čorbadžić, Neno Murić, Mirsad Ibrović, Mirza Šoljanin, Ana Babić, Gordana Topić...

Javna zahvalnica načelnicima za doprinos

Načelnici koji su se odazvali ovoj humanoj akciji će dobiti od NVO Mala javnu zahvalnicu, kazao je njen predsjednik Abdulkadir Tuco.

Među donatorima je bilo i mnogo novih privrednika, a organizatori sa zadovoljstvom ističu kompanije Violeta, Konzum, ArcelorMittal, Triglav osiguranje, Delibašić-Poliuretani, kao i vjerne donatore iz BH Telecoma, Lutrije BH, Telemacha...

Važnost ovog projekta je velika, posebno ako se uzme u obzir da u BiH od leukemije godišnje oboli oko 80 pacijenata, od kojih su 80 posto mladi ljudi. Njihovo liječenje je izuzetno skupo, a sada se vrijedno radi na finansiranju prikupljanja 1.500 neophodnih uzoraka i njihove tipizacije, što je uslov za formiranje bh. Banke koštane srži i smanjenje troškova liječenja.

Nakon planirane tipizacije, bh. Banka koštane srži ući će u asocijaciju evropskih i svjetskih banaka, što znači da će svim našim pacijentima biti dostupni transplantati, odnosno donatori iz cijelog svijeta sa 400.000.000 potencijalnih donatora.

Važnost uvođenja transplantacije matičnih ćelija krvi

O značaju uvođenja transplantacije matičnih ćelija krvi u liječenju malignih bolesti stručno mišljenje je dala prim. dr. Jasminka Kurilić, specijalista transfuzijske medicine.

"Kod autologne (auto)transplantacije primatelj i davatelj matičnih ćelija krvi je ista osoba. Od ukupnog broja transplantacija matičnih stanica krvi oko 70% otpada na autotransplantacije. Broj matičnih ćelija u perifernoj krvi je jako mali. Da bi se dobila potrebna količina matičnih ćelija hematopoeze za transplantaciju potrebna je priprema oboljelog pacijenta odgovarajućim stimulatorima kojima se broj matičnih ćelija u perifernoj krvi može povećati nekoliko stotina puta. Od pacijenta se uzimaju njegove matične ćelije hematopoeze postupkom leukafereze, odnosno uzimanje matičnih stanica iz cirkulirajuće krvi. Prosječno su dovoljno dvije leukafereze da bi se dobio potreban broj matičnih stanica hematopoeze", objasnila je direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH.

Prikupljeni leukoferat (matične ćelije) zamrzavaju se u tečnom azotu na minus 196 stepeni i čuva do ponovnog vraćanja pacijentu. Sljedeća faza u liječenju je korištenje visokih doza citostatika u cilju ubijanja raka, sa ili bez zračenja, što zavisi od vrste maligne bolesti. Koriste se kombinacije citostatika (hemoterapijski protokol). Kad je ovaj ciklus liječenja završen, bolesniku se vraćaju njegove matične stanice, koje treba da obnove kompletnu krv. Dok se to ne dogodi daju mu se transfuzije krvnih elemenata, kao i visoke doze antibiotika, da bi se spriječile moguće infekcije, navela je prim. dr. Kurilić. Ona ističe da je kod autotransplantacije obavezno da pacijent bude izolovan u sterilnoj komori.

Obavljena prva autologna transplantacija matičnih ćelija

Tim Zavoda za transfuzijsku medicinu koji je učestvovao u ovom procesu autologne transplantacije zajedno sa timom Pedijatrijske klinike i tima sa hematologije čine: mr.dr. Elma Ćatovović-Baralija, specijalista transfizijske medicine, mr. sc. Amela Šahović dipl. biolog, mr.sc. Sanela Sičanica dipl. biolog, dr. medicine Kenan Mehić, ing. MLD (medicinsko laboratorijske dijagnostike) Selim Arifović i medicinska sestra Šahza Kadrispahić. Edukacija članova tima Zavoda za transfuzijsku medicinu je obavljena u Italiji, Zagrebu i Sarajevu u prisustvu stručnjaka firme Medicon.

"Ovaj tim Zavoda za transfuzijsku medicinu je prikupio od pacijenta njegove matične ćelije hematopoeze postupkom leukafereze, odnosno pokupio matične ćelije iz cirkulirajuće krvi. Za ovaj postupak tim Zavoda je koristio aparat Optia iz Zavoda kojeg su privremeno prebacili na Pedijatrijsku kliniku. Postupak prikupljanja matičnih ćelija trajao je pet sati i uspješno je završen uz prisustvo supervizora predstavnika firme Medicon iz Beograda. Prikupljeni leukoferat (matične ćelije) zamrznute su u Zavodu za transfuzijsku medicinu u tečnom azotu na minus 196 stepeni i čuvane do vraćanja pacijentu. Tim zavoda za transfuzijsku medicinu je u petak i subotu(13 i 14. februara) zamrznute matične ćelije transportovao u suhom ledu do Pedijatrijske klinike i odledio ih kratkotrajnim postupkom. Tim Pedijatrijske klinike je transfudirao otopljene matične ćelije pacijentu u prisustvu supervizora iz Ljubljane i nastavit će se dalje brinuti o pacijentu", istakla je Kurilić i pohvalila svoje saradnike, tim Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH koji je bio dio tima za prvu autolognu transplantaciju matičnih hematopoetskih stanica FBiH, te istakla izuzetnu stručnost i brigu za pacijenta tima Pedijatrijske klinike, kao i Hematološke klinike UKC Sarajevo.