Međunarodni centar za mir
0

Poznati dobitnici priznanja "Sloboda" za 2008. godinu

FENA
Odbor za dodjelu priznanja Međunarodnog centra za mir (PIC) "Sloboda“ za doprinos humanizmu, borbi za ljudska prava i slobode u BiH, Evropi i svijetu donio je odluku o dobitnicima za 2008. godinu, saopćeno je iz IPC-a.

Priznanje se dodjeljuje povodom Međunarodnog Dana ljudskih prava - 10. decembra.

Ove godine Ujedinjeni narodi slave 60-godišnjicu od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravim. Dobitnici priznanja IPC-a su pojedinci i kolektivi koji svojim stvralaštvom ostavljaju značajno svjedočanstvo o vrijednostima borbe za ljudsko dostojanstvo.

Dobitnici priznanja "Sloboda" za 2008. godinu su pojedinci Dušan Karpatský, Čedo Kisić, Eva Kristof, Samra Bučan Gamulović, Žak Tubon, Goran Đapić, Dragan Sakan, Metka Krajger-Hozo, Vefik Hadzismajlović, Ljiljana Perduv Misirlić i Biserka Cvjetićanin.

Kolektivni dobitnici tog priznanja su Obrazovanje gradi BiH, Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC), Festival d'Avignon, Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Mediacentar Sarajevo i Muzej XIV ZOI.

Predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić dobitnicima će uručiti priznanja na ceremoniji koja će biti organizirana 10. decembra u Olimpijskom centru Zetra (Muzej XIV ZOI).