BiH
0

Poziv za prikupljanje novca za plaćanje odštete u slučaju Kusturica protiv Nikolaidisa

Sarajevo-x.com
Dramski umjetnik Emir Hadžihafizbegović i novinar i publicista Šeki Radončić pokreću Građansku inicijativu za prikupljanje novčanih sredstava, a u vezi sa presudom crnogorskog sudstva kojom se novinar Andrej Nikolaidis i list Monitor kažnjavaju zbog nanošenja duševne boli reditelju Emiru Kusturici.

"Smatrajući ovu Presudu sramnom i s obzirom da je ona direktno vezana za novinarski tekst kojom se Bosne i Hercegovina potpuno i argumentovano stavlja u kontekst žrtve, a pomenuti reditelj intimusom 'balkanskog kasapina' Slobodana Miloševića, građanin Emir Hadžihafizbegović i građanin Šeki Radončić pozivaju ostale javne i kulturne radnike Bosne i Hercegovine da u trenutku kada ova Presuda postane i izvršna, prikupimo novac i odavde iz Bosne i Hercegovine platimo kaznu i sve ostale sudske troškove koji budu ispostavljeni prema novinskom listu Monitor i novinaru Andreju Nikolaidisu. Ma koliko to iznosilo," stoji u pozivu.

Da podsjetimo, Viši sud u Podgorici je presudio da nedjeljnik Monitor i novinar Andrej Nikolaidis moraju isplatiti 12.000 eura filmskom režiseru Emiru Kusturici na ime pretrpljenih duševnih bolova zbog objavljivanja teksta 'Dželatov šegrt' prije četiri godine.

Ovim je preinačena presuda podgoričkog Osnovnog suda, kojom je odbijen zahtjev za obeštećenje.