BiH
0

Poziv "prekobrojnim" pripadnicima Oružanih snaga da se do 31. maja registriraju za pomoć

FENA
Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš i voditeljica Misije IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije) u BiH Regina Boucault još jednom su pozvale sve prekobrojne pripadnike Oružanih snaga BiH (OSBiH) - profesionalne vojnike i civilne osobe koje su bile u službi u OS da se što prije registriraju za pomoć u sklopu NATO/PfP Trust Funda (Povjereničkog fonda).

Kako je istaknuto danas na pres-konferenciji u Ministarstvu odbrane BiH u Sarajevu rok za registriranje za ovu vrstu pomoći osobama otpuštenim 2004., odnosno 2006./2007., ističe 31. maja.

Istovremeno, rečeno je kako oni koji apliciraju za pomoć u okviru NATO/PfP Trust Funda neće izgubiti druge beneficije predviđene zakonom.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš je potvrdila opredijeljenost bh. institucija za nastavak aktivnosti na reformskom putu, uključujući i brigu o osobama koje su u međuvremenu otpuštene ili se nalaze u statusu osoba na raspolaganju.

Izrazila je zadovoljstvo činjenicom da NATO na najkonkretniji način pruža potporu reformi odbrane u BiH zbrinjavanjem, odnosno socijalnom i ekonomskom reintegracijom "prekobrojnih", te zahvalila zemljama koje su osigurale novac za spomenuti fond (prema projekciji više od osam miliona eura).

Voditeljica Misije IOM-a u BiH Regina Biocault upozorila je kako oni koji se ne registriraju neće moći koristiti novac prikupljen u okviru NATO/PfP Trust Funda, uz napomenu kako neće biti drugog programa pomoći.

Podsjetila je na obavezu Ministarstva odbrane da civilnim osobama koje su bile u službi u OS uruče registracijski obrazac uz pismo o prekidu službe.

Prema trenutnim procjenama, oko 1.700 otpuštenih profesionalnih vojnika potencijalni su korisnici NATO/PfP Trust Funda, s obzirom na to da je u međuvremenu određeni broj prekobrojnih penzionisan. Istovremeno, podaci za civilne osobe koje su bile u službi u OS još nisu kompletirani.

Pravo na pomoć imaju profesionalni vojnici, civilni dužnosnici i službenici otpušteni 2004. i 2006./07. i oni koji nisu penzionisani ili ukoliko njihov ugovor s OS ističe u vrijeme otpusta.

Radi se o pomoći u vidu edukacije, stručnog usavršavanja ili prekvalifikacije, pomoći u otvaranju malog biznisa, nabavci opreme, te samozaposlenju u poljoprivrednom sektoru...