MUP RS
0

Poziv OHR-u da dostavi informacije o prisluškivanju

SRNA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvalo je danas Kancelariju visokog predstavnika u BiH da, ukoliko raspolaže informacijama da agencije koje se bave obezbjeđenjem lica i imovine neovlašteno prisluškuju i vrše tonsko snimanje, te informacije dostave MUP-u RS radi procesuiranja.

Iz MUP-a RS navode da je tokom nadzora nad sprovođenjem Zakona o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj praksi konstatovao da u dosadašnjem periodu rada tih agencija nisu utvrđeni propusti koji bi upućivali na nezakonitost i nepravilnost rada.

U saopštenju iz MUP-a  ističe se da nisu prikupljena ni saznanja koja bi upućivala na zloupotrebu položaja zaposlenih u tim agencijama koja se odnose na neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje.

"Izražavamo spremnost da provjerimo sve relevantne informacije koje nam budu dostavljene i koje upućuju na postojanje indicija o neovlaštenom prisluškivanju i tonskom snimanju i preuzmemo sve mjere i radnje iz nadležnosti MUP-a da bi bili sankcionisani slučajevi nezakonitog postupanja", navedeno je u saopštenju koje je potpisao direktor Policije RS Uroš Pena.

Iz MUP-a RS apeluju na građane  i organizacije da sve slučajeve nezakonitih radnji prijave najbližoj policijskoj stanici ili na dežurni broj telefona 122.

Na teritoriji RS registrovano je 18 agencija koje obavljaju poslove fizičkog i tehničkog obezbjeđenja lica i imovine i u njima je zaposlen 971 radnik, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da su pripadnici MUP-a u dosadašnjem periodu primjene Zakona o agencijama za obezbjeđenje lica i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti redovno vršili nadzor nad radom registrovanih agencija, kao i kontrolu lica koje obavljaju poslove fizičkog i tehničkog obezbjeđenja. 
Federalni mediji objavili su danas  da  je supervizor za Brčko Rafgi Gregorian prije dva dana izdao nalog kojim se agenciji "Alfa Security" i, navodno, još nekoliko privatnih firmi za obezbjeđenje zabranjuje rad u Brčko Distriktu u narednih pet godina, jer se u RS "koriste za obračune s političkim protivnicima, ali i za prisluškivanje stranih diplomata u BiH".