Šećkanović i JP ŽFBiH
0

Poziv na prekid obustave željezničkog saobraćaja

FENA
Federalni ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović i predstavnici Uprave i Nadzornog odbora J.P. Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo pozivaju na trenutni prekid obustave željezničkog saobraćaja i njegovo uspostavljanje, sve u interesu privrede, građana i zaposlenih u Željeznicama FBiH.

Na sastanku održanom danas u prostorijama Ministarstva prometa i komunikacija FBiH razgovarano je o aktuelnoj situaciji nastaloj uslijed toga što je grupa zaposlenih u ŽFBiH obustavila prijevoz.

Učesnici sastanka konstatirali su da će prekid željezničkog saobraćaja u FBiH imati značajne posljedice po državnu privredu i međunarodni željeznički prijevoz.

Uz iskazano razumijevanje za probleme zaposlenih nastale zaostatkom isplate plaća, rečeno je da ovakvo ponašanje samo dodatno pogoršava stanje na željeznici, umanjujući njene prihode, a time i mogućnost isplate plaća zaposlenima.

Konstatirano je da je s današnjim datumom isplaćena jedna neto plaća zaposlenima u JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo.

Učesnici sastanka su uvjereni da je rješavanje ove situacije operacionalizacija kredita iz kojeg bi bile isplaćene još dvije plaće zaposlenima i najznačajniji dugovi dobavljačima, uključujući obaveze prema javnim fondovima.

U saradnji s Ministarstvom finansija FBiH poduzete su sve potrebne radnje da se te aktivnosti završe na prvoj sljedećoj sjednici Vlade FBiH, tako da sredstva postanu operativna u narednih nekoliko dana.

Radi rješavanja aktuelne situacije, Uprava JP ŽFBiH zakazala je za 17. mart, sastanak s predstavnicima svih sindikata i direktorima željezničkih područja. Učestvovat će i predstavnici resornog ministarstva te nadzornog odbora, saopćeno je iz kabineta ministra Šećkanovića.