Evropska komisija
0

Poziv na neusvajanje zakona o zaštiti domaće proizvodnje

SRNA
Evropska komisija ponovo je pozvala parlament BiH da ne usvoji predloženi zakon o zaštiti domaće proizvodnje, kao i na primjenu postojećih odredbi CEFTA sporazuma za "rješavanje bilo kakvih spornih pitanja koje je jedna od CEFTA strana možda uvidjela".

U saopštenju Delegacije Evropske komisije u BiH navodi se da, suprotno izvještajima u medijima, zakon za zaštitu domaće proizvodnje, kojeg je predložio poslanik Narodne stranke radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović, nije zvanično proslijeđen Evropskoj komisiji na komentare i nije dobio pozitivno mišljenje od Evropske komisije.

Šef Delegacije Evropske komisije ambasador Dimitris Kurkulas 10. marta uputio je pismo predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Iliji Filipoviću, koje "jasno ukazuje na rizike od mogućeg kršenja odredbi CEFTA-e i moguće negativne implikacije na obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", podsjeća se u saopštenju. 

Kako se navodi, ove rizike je ponovo podcrtala Paola Pampaloni, šefica Odjeljenja za BiH Generalne direkcije za proširenje pri sjedištu Evropske komisije u Briselu, u svom nedavnom intervjuu lokalnim medijima. 

Poslanici Doma naroda Parlamenta BiH usvojili su 28. aprila u prvom čitanju Prijedlog zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji podrazumijeva uvođenje pune cariske stope na 947 tarifnih linija. 

BiH je dobila upozorenje iz Hrvatske kojim je nagoviješteno uvođenje kontramjera zbog podrške koju su poslanici parlamenta BiH dali zakonu o zaštiti domaće proizvodnje.

Hrvatska taj zakon smatra neprihvatljivim "jer diskriminiše Hrvatsku i Srbiju u odnosu na druge zemlje CEFTA, ali i sve članice CEFTA u odnosu na druge trgovinske partnere BiH".