BiH
0

Poziv na humanost u okviru Nedjelje Caritasa

FENA
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
U BiH danas počinje obilježavanje Nedjelja Caritasa, a u okviru te nedjelje Caritas Biskupske konferencije BiH po prvi put pokreće javnu akciju prikupljanja sredstava za podršku socijalnim i humanitarno - kartitativnim projektima u Bosni i Hercegovini.

Kako ističu u Caritasu cilj ove javne akcije je da se animiraju privrednici, organizacije, institucije kao i pojedinci da bi se potpomoglo programima i projektima za socijalno ugrožene i isključene osobe u BiH.

Iz ovog humanog udruženja su podsjetili da je 2011. godina proglašena godinom Volonterizma te je biskup Franjo Komarica pozvao sve mlade ljude da se što više uključuje u činjenje dobrih djela.

"Naše životno opredjeljenje treba biti dragovoljno, svakodnevno stavljanje sebe na raspolaganje da drugome pomognemo, ne iz nekog koristoljublja nego iz ljubavi da budemo na usluzi drugome", kazao je Komarica.

Mreža Caritasa u BiH kroz različite aktivnosti, projekte i institucije danas pomaže starima, teško bolesnima, osobama s posebnim potrebama, ekonomsko siromašnima, usamljenima i napuštenima, žrtvama rata, djeci i mladima, studentima, prognanicima i povratnicima, oboljelima od PTSP-a kao i udruženjima civilnog društva.

Caritas danas funkcionira zahvaljujući pojedincima i organizacijama iz inostranstva, ali još uvijek nemaju adekvatnu finansijsku podršku nadležnih vladinih tijela u BiH.

Ovu humanu javnu akciju moguće je podržati i putem telekom operatera i to pozivom na broj BH Telecoma 090 - 292 - 064 donirate tri KM, pozivom na broj HT Eroneta 092 - 890 - 892 donirate dvije KM, a HT SMS donacijama donirate jednu KM.