BiH
0

Poziv na antiratne akcije

FENA
"Kampanja za prigovor savjesti u BiH" i Kolektiv "Hrana, a ne oružje" BiH, povodom sukoba na Bliskom Istoku ponovno organiziraju akciju protiv nasilja i rata sutra od 12 do 14 sati u ulici Ferhadija u Sarajevu, na prostoru kod spomenika "Vječna vatra", saopćio je danas Kolektiv "Hrana, a ne oružje".

Ujedno je uputio poziv svim građanima, organizacijama, institucijama da se pridruže akciji i daju doprinos prestanku sukoba.

"Osuđujemo eskalaciju nasilja, a posebno razaranje Libanona od vojnog i političkog Izraela, čime se samo produžava krug mržnje i nasilja u tom regionu", stoji u saopćenju za javnost.

Kolektiv "Hrana, a ne oružje"poziva vlasti BiH da javno osude rat i nasilje u Libanonu; političke partije i nevladine organizacije da na svakom javnom istupu osude nasilje na Bliskom Istoku, a zvaničnike BiH da upute javni prosvjed Savjetu bezbjednosti UN-a, vladama SAD, Izraela, Libanona i rukovodstvu Hesbollaha te Vladi Izraela da trenutno prekine sva vojna dejstva i posveti se stvaranju trajnog mira u regionu.

Upućen je i apel svim ljudima da, potaknuti ovom agresijom, ne podupiru širenje antisemitizma, a svim vladama svijeta, a posebno SAD-a, da prekinu podržavanje rata, slanje vojne pomoći i hitno urade sve da rat bude prekinut.

Mediji su pozvani da posvete više pažnje antiratnim pokretima i njihovom djelovanju, kao i da se sami aktivnije posvete suzbijanju mržnje i nasilja te objavljivanju podataka o globalnom ratnom profiterstvu i ratnoj industriji.

Građani država regiona i cijelog svijeta, kao i sve nadležne organizacije i institucije, pozvani su da se uključe u nenasilne inicijative za stvaranje uvjeta za trajni mir u regionu, kao i da osiguraju humanitarnu pomoć stanovnicima Libanona, Palestine i svih ugroženih područja te da javno dignu glas protiv vojnih industrija koje profitiraju od sukoba.

„Preživjeli smo rat, ne želimo ga drugima", poručuju iz Kolektiva "Hrana, a ne oružje".