Pogibija radnika u Gornjem Vakufu
0

Poziv ministru Sadoviću da osigura korektnu istragu

FENA
Narodna bošnjačka stranka (NBS) izrazila je u današnjem saopćenju za javnost duboku bol i sućut građanima Gornjeg Vakufa zbog tragične pogibije Jasmina Čauševića i Šerifa Čelića, radnika na izgradnji hidrocentrale.

Ta stranka poziva ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da osigura korektnu istragu jer, kako je navela u saopćenju, iz više razloga sumnja da će to biti regularno učinjeno.

"Mini centrale na slivu Vrbasa izgrađene su i grade se nove bez zakonske regulative i demokratske volje građana; ne zna se vlasnik ni investitor male hidrocentrale na kojoj se desila tragedija, a mještani pretpostavljaju da se radi o firmi Ante Markovića; s obzirom na to da je male hidrocentrale na Vrbasu gradila firma u vlasništvu Ibrahima Kasumovića Bebe, brata Fuada Kasumovića, zamjenika ministra finansija u Vijeću ministara, opravdana je sumnja da iza svih nelegalnih gradnji malih hidroelektrana stoji upravo zamjenik ministra Kasumović.

S obzirom na to da je ministar policije u Srednjobosanskom kantonu Sedžad Milanović već i ranije zloupotrebljavao službenike SIPA-e i Finansijske policije zbog sopstvenih obračuna s političkim oponentima, odnosno privrednim konkurentima, sumnjamo da će i ovaj slučaj biti zataškan od MUP-a", navedeno je u saopćenju NBS-a koje je potpisao predsjednik Nedžad Latić.

"Pozivamo Finansijsku policiju da izvrši uvid u finasiranje malih hidrocentrala na Vrabasu, kako ove, tako i onih u vlasništvu braće Kasumović.

Posebno apeliramo da se izvrši finansijski uvid u budžet općine Gornji Vakuf/Uskoplje zbog osnovane sumnje da je Dževad Agić kao bivši načelnik pozajmio 200.000 KM koje nikad nisu vraćene za izgradnju spomenutih hidrocentrala.

NBS se nada će Čauševićeva i Čelićeva tragična smrt biti posljednja opomena za smjenu Fuada Kausmovića i Sedžada Milanovića pod okriljem čije političke moći se već deceniju vrše kriminalne radnje i zastrašivanje građana u Gornjem Vakufu", navedeno je u ovom saopćenju.