Rajko Kuzmanović
0

Poziv Inzku da dođe u Banjaluku

SRNA
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da je na sastanku sa predsjednicima parlamentarnih stranaka u RS dogovoreno da se visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku uputi poziv da dođe u Banjaluku i razgovara sa poslanicima i zvaničnicima o njegovom zahtjevu da Narodna skupština RS poništi zaključke o prenosu nadležnosti.

Kuzmanović je nakon jučerašnjeg sastanka sa liderima stranaka izjavio da je jedinstven stav da nije bilo razloga da Inzko uputi takav zahtjev.

"Dobro bi bilo da visoki predstavnik dođe na sjednicu Narodne skupštine RS, a da prije toga u parlamentu Srpske održi sastanak sa poslanicima i pojasni šta ga je opredijelilo da uputi ovakav zahtjev, te da čuje stavove političkih stranaka o zaključcima Narodne skupštine RS", rekao je Kuzmanović novinarima.

On je dodao da su na  sastanku razmatrana dva dokumenta - zaključci Narodne skupštine RS i pismo visokog predstavnika.

"Analizirali smo zaključke da se uvjerimo gdje postoje odredbe suprotne Ustavu i zauzeli jedinstven stav da u njima nema bilo kakvih antidejtonskih i anstiustavnih aktivnosti. Pismo visokog predstavnika smo razmotrili da bismo vidjeli ima li osnova za takav zahtjev i postavili smo pitanje zašto je na zaključke Narodne skupštine stavio oštar, gotovo ultimativan prigovor, na skoro benigni dokument koji nema ništa suprotno Ustavu", istakao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, jasno je da je pitanje nadležnosti u svim državama osnovno pitanje i da snaga država upravo leži u tome koliko ona ima nadležnosti.

Predsjednik RS   je naveo da briga visokog predstavnika i leži u tome da li će država ostati bez nekih nadležnosti.
"Nigdje u zaključcima nije rečeno da se nadležnosti moraju prenositi. Njihova osnovna suština jeste u tome kada dođe vrijeme ustavnih promjena kako prenositi i kako vraćati nadležnosti ako ih treba vratiti. To se može učiniti samo u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekao je Kuzmanović  i ponovio da je jedinstven stav lidera parlamentarnih stranaka da nije bilo razloga za ovakav zahtjev. 

Na jučerašnjem  sastanku kod Kuzmanovića bili su predsjednik i potpredsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Igor Radojičić, te predsjednici DNS-a Marko Pavić, SDS-a Mladen Bosić, Socijalističke partije Petar Đokić, SRS-a RS Milanko Mihajlica i predsjednik Izvršnog odbora PDP-a Zoran Đerić.