RS
3

Poziv građanima: Preuzmite svoje račune o porezu na nepokretnosti

FENA
Problemi u primjeni Zakona o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj ne prestaju, iako je već trebalo da se naplate prve rate ovog nameta.

Najnoviji problem poreznika je u činjenici da u njihovim područnim jedinicama "leže" nepodignuti računi poreza na imovinu.

Stoga je Porezna uprava Republike Srpske pozvala sve porezne obveznike koji imaju nepokretnosti u Republici Srpskoj, a žive i rade u inostranstvu, da prilikom boravka na teritoriji ovog entiteta, u njihovim područnim jedinicama preuzmu svoje porezne račune.

Također, pozivaju i sve ostale obveznike poreza na nepokretnosti koji još nisu dobili porezne račune, da ih preuzmu, jer kod određenih obveznika dostavljanje nije izvršeno ni iz više pokušaja.

Upozoravaju i da će biti obračunata kamata, od 0,04 posto dnevno do plaćanja računa, a ukoliko se račun ne podigne, poreznici tvrde da će pristupiti prinudnoj naplati ovog poreza.

Prema evidenciji Porezne uprave, do 9. jula ove godine, poreznim obveznicima u tom bh. entitetu uručeno je 258.879 poreznih računa za porez na nepokretnosti, dok su preostali dio poreznih računa kurirske službe te uprave još raznosile na adrese obveznika.

Međutim, za više od 33 hiljade računa utvrđeno je da prijave za upis nepokretnosti nisu pravilno popunjene, te su i ovi porezni obveznici pozvani da podnesu izmijenjene prijave kako bi na osnovu njih mogli da se izdaju ispravni računi za porez na nepokretnosti.

Naime, rješenja koja su pristigla pojedinim građanima na osnovu Zakona o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj govore da se prilično neozbiljno pristupilo u procjeni vrijednosti nepokretnosti, na što je upozorio ranije i predsjednik Privrede komore RS-a Borko Đurić.

On je pozvao da se na vrijeme reaguje, jer bi se u suprotnom vlasnici nepokretnosti mogli naći u teškoj situaciji.

I premijer RS-a Aleksandar Džombić ranije je priznao da su greške moguće i da se svi građani koji smatraju da su oštećeni prilikom obračuna ovog poreza treba da jave Poreznoj upravi koja neće naplatiti račune na kojima je pogrešno obračunat ovaj namet.

U Poreznoj upravi RS-a je zaprimljeno 22.736 prigovora na račune za porez na nepokretnosti, odnosno, kako kažu, devet posto od ukupnog broja uručenih računa.

Sve prigovore poreznih obveznika, tvrde, rješavaju u najkraćem mogućem roku.

Primjenu Zakona o nepokretnostima u RS od početka prati niz problema, a opozicija je ukazivala da je taj zakon manjkav i istovremeno veliko opterećenje i za građane i općine.

U Poreznoj upravi RS tvrde da je ukupna procijenjena vrijednost svih nepokretnosti u RS-u 47,4 milijardi KM, a ukupno umanjenje porezne osnovice iznosi 8,4 milijarde.

Porezne stope se kreću od 0,05 do 0,5 posto, ovisno od tržišne vrijednosti nekretnine, a porez se plaća prema lokaciji nepokretnosti, koja ustvari i određuje njenu vrijednost.

Porezna uprava RS još nije počela da podnosi prekršajne prijave za one koji nisu prijavili nepokretnosti.

Prema Zakonu o porezu na nepokretnost u RS-u, imovina će biti oporezivana od prvog januara 2012. godine, a Porezna uprava RS-a će izdavati račune za cijelu godinu, s tim da će se plaćanje vršiti u prvom polugodištu i na kraju godine.