BiH
0

Poziv građanima da odaju počast žrtvama genocida

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) pozvali su građane da 9. jula od 10.15 do 11.30 sati budu ispred zgrade Općine Vogošća, zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine ili pijace Markale da bi odali počast ekshumiranim žrtavama srebreničkog genocida, koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima.

U subotu će ovim lokacijama proći vozila koja će prevoziti tabute s posmrtnim ostacima žrtava na put ka Potočarima.

Kolona vozila sa 613 tabuta krenut će u subotu u 10 sati ispred Gradskog groblja Visoko prema Vogošći u kojoj će se nakratko zaustaviti ispred zgrade Općine da bi građani učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast ubijenim Srebreničanima.

Oko 11.00 sati, kolona će se zaustaviti na 15 minuta ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a potom i ispred pijace Markale.

S ovog mjesta vozila s tabutima će nastaviti put pravcem Sokolac - Han-Pijesak - Milići - Vlasenica - Bratunac do Potočara.

Na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Amor Mašović predložio je da se ovakav poziv upiti građanima uime ovog zakonodavnog tijela, što su zastupnici i usvojili.

Zastupnici su na toj sjednici usvojili i Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se 11. juli proglašava evropskim Danom sjećanja na žrtve masakra u Srebrenici.