BiH
2

Poziv građanima Zvornika da izvrše preregistraciju dokumenata

FENA
Zvornik
Zvornik
Udruženje građana povratnika (UGP) Zvornik poziva sve građane koji su prijavljeni u FBiH, a vratili su se na svoje prijeratno ognjište da izvrše preregistraciju i prijave se u općinu u kojoj i borave.

"Kako su nam sve bliže Lokalni izbori 2012, a svi dosadašnji problemi i dalje su prisutni i dalje nas prate podstičemo građane da se registriraju u svojim općinama, te pozivamo vlasti, kako federalne tako i entitetske i lokalne da osiguraju efikasnu i pravičnu sprovedbu ovog procesa“, navode iz Udruženja građana povratnika Zvornik.

Najveći problem sa kojim se Bošnjaci suočavaju jeste problem biračkog tijala, a kako zakonski i formalno ne postoji prepreka da se građani iz Federacije registriraju u RS u matično mjesto prebivališta, UGP Zvornik apeluje na sve savjesne građane da na vrijeme izvrše preregistraciju kako bi se stvorila mogućnost aktivnog sudjelovanja na Lokalnim izborima 2012. "Da bismo popravili politički ambijent u svojoj lokalnoj zajednici i aktivno uzeli sudjelovanje u kreiranju iste potrebno je imati osobna dokumenta u općinama u kojima živimo, samim tim uzimamo odgovornost i sudbinu u svoje ruke. Stoga pozivamo sve građane Zvornika i Podrinja da na vrijeme izvrše preregistraciju kako bi na predstojećim lokalnim izborima 2012 godine mogli glasovati u općinama gdje žive, i tako doprinijeti boljem životu svih građana, jer svaki njihov glas je glas za Bosnu i Hercegovinu i jačanje naše države i jačanje naše lokalne zajednice“.

Udruženje građana povratnika daje puno podršku svim nevladinim organizacijama koje su pokrenule projekte preregistracije birača i poziva sve nadležene institucije da posvete posebnu pažnju ovom problemu i učine maksimalne napore da građani na vrijeme izvrše preregistraciju, te upozorava da je ovo jedini način da spase Podrinje.