Uskoro nabavka novih aparata
34

Pozitivni rezultati Zavoda za zaštitu zdravlja studenata KS

FENA
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Zlatko Vuković sa saradnicima posjetio je danas Zavod za medicinu rada Kantona Sarajevo, te jučer Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu, gdje je sa menadžmentom i zaposlenicima razgovarao o postojećim kadrovskim kapacitetima, raspoloživim finansijskim sredstvima, ali i potrebama i planovima tih javnih zdravstvenih ustanova vezanim za poboljšanje kvaliteta usluga i racionalizaciju troškova poslovanja.

Upriličen je i zajednički obilazak službi i odjeljenja tih zdravstvenih ustanova.

Direktor Zavoda za medicinu rada Kantona Sarajevo Mirsad Čabaravdić informirao je ministra Vukovića da ta ustanova ima 110 zaposlenika, od kojih je više od 90 posto medicinski kadar.

Prema njegovim riječima, ustanova posluje uspješno i raspolaže neophodnim sredstvima za rad u čemu se ističe Toksikološki laboratorij za detekciju psihoaktivnih materija u biološkom materijalu, jedini te vrste u BiH, a opremljen je najmodernijom medicinskom opremom.

Za potrebe tog laboratorija uskoro će biti nabavljen i uređaj za ispitivanje nivoa alkohola u krvi.

U toku je procedura za nabavku aparata za ultrazvuk za koji je Ministarstvo zdravstva izdvojilo 70.000 KM.

U razgovoru je naglašena i važnost digitalizacije u radiologiji, kao i prednosti tog načina rada, te istaknuto da će ona biti planirana u okviru informatizacije zdravstvenog sistema u Kantonu.

Kao ključnu potrebu direktor Čabaravdić istaknuo je rekonstrukciju i adaptaciju centralnog objekta u kojem je Zavod smješten.

"Jedan od problema, zbog kojih je zamolio i za intervenciju Ministarstva zdravstva KS-a prema resornom federalnom ministarstvu, je problem s kojim se susreću specijalizanti medicine rada i sporta. Oni se, u skladu s važećim pravilnikom, tokom obavljanja specijalizacije moraju godinu dana educirati iz predmeta profesionalne patologije i toksikologije iako klinika te vrste ne postoji u našem zdravstvenom sistemu", navode iz Pres službe KS.

Uz obećanje da će podržati razjašnjavanje tih pravnih dilema i prepreka, ministar Vuković je kazao da će ministarstvo na čijem je čelu i dalje pratiti i podržavati rad Zavoda za zaštitu zdravlja studenata.

Dodao je da je ta ustanova primjer uspješnog poslovanja u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Tokom posjete Zavodu za zaštitu zdravlja studenata direktorica Gordana Laketa navela je da ta ustanova posluje bez finansijskih gubitaka, te da trenutno ima zaposlenih 40 ljekara i medicinskih sestara koji pružaju usluge iz domena direktne medicinske i stomatološke prakse, kao i specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, te osmoro zaposlenika nemedicinske struke.

U okviru te ustanove je pet radnih jedinica uključujući i Ambulantu u studentskom domu Nedžarići koje su uglavnom opremljene neophodnim medicinskim i dijagnostičkim uređajima i inventarom iako je, prema riječima direktorice Lakete, prioritetna nabavka centralnog sterilizatora za rad ustanove.

Potrebna je, kako su u razgovoru sa ministrom istakli šefovi organizacionih jedinica, i nabavka manjeg sterilizatora na paru u Stomatološkoj službi, te redovnije servisiranje i održavanje dijagnostičkih uređaja u Službi opće i primarne zdravstvene zaštite.

Tokom razgovora aktuelizirano je i pitanje nesuglasica koje već duže postoje između Sindikata te ustanove i menadžmenta Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, a koje su vezane za navodno neuplaćivanje radnog staža zaposlenicima stečenog prije zapošljavanja u toj javnoj ustanovi.

Ministar Vuković obećao je da će sve pravne dileme i nesuglasice vezane za taj problem detaljno razjasniti i riješiti uz konsultacije s nadležnim službama i sindikatom tih zdravstvenih radnika.

Na kraju sastanaka ministar je podsjetio direktore dvije ustanove da je na snazi Odluka Vlade KS-a o zabrani proširivanja djelatnosti, kao i zapošljavanja novih radnika bez saglasnosti resornog ministarstva i Vlade KS.

"Izuzetak su slučajevi zapošljavanja na upražnjena radna mjesta penzionisanih radnika, kao i privremena zapošljavanja na mjesta radnika koji su na dužem bolovanju ili opravdano odsutni s posla, a za što je potrebna samo saglasnost resornog ministarstava", navode iz Press službe KS.