BiH
0

Pozitivna ocjena elektronskim ličnim kartama

SRNA
Evropska komisija u izvještaju o napretku BiH u 2013. godini pozitivno je ocijenila početak izdavanja elektronskih ličnih karata, saopšteno je iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

U izvještaju se navodi da je BiH počela da izdaje nove lične karte sa elektronskim elementima koje će omogućiti buduće korištenje E-servisa.

Ovo je jedini pomak BiH u pogledu napretka u oblasti informacionog društva, a u vezi sa evropskim integracijama, navedeno je u izvještaju Evropske komisije.

"Uvođenjem elektronskog identiteta stvoren je osnov za sigurno pružanje usluga građanima putem interneta i drugih kanala komunikacije", ističu iz IDDEEA-e.

U saopštenju se dodaje da je sada neophodno da nadležni lokalni, kantonalni i entitetski organi pripreme svoje sisteme koji će omogućiti pružanje usluge građanima ne samo na šalterima, nego i putem portala i interneta.

"Ovakva ocjena predstavlja i potvrdu da BiH u pogledu sistema ličnih dokumenata ispunjava svoje obaveze u vezi sa bezviznim režimom", napominje se u saopštenju.

Elektronske lične karte u BiH izdaju se od 1. marta, a IDDEEA je do danas personalizovala 265.185 ovih dokumenata najnovije generacije.