OHR
0

Pozdravljeni napori premijera RS-a i FBiH

SRNA
OHR je danas pozdravio napore predsjednika vlada Republike Srpske i Federacije BiH, Milorada Dodika i Mustafe Mujezinovića da odblokiraju poslovanje kompanije "Elektroprenos BiH".

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić izjavila je Srni da se OHR raduje potpunoj i brzoj realizaciji dogovorenih zaključaka.

"Napori predsjednika vlada nisu u suprotnosti sa Odlukom visokog predstavnika u BiH od 18. septembra kojom se obezbjeđuje kontinuitet poslovanja `Elektroprenosa BiH` nakon isteka mandata generalnog direktora, koja je na taj način stvorila prostor za današnji dogovor", rekla je Radetićeva.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da se jutros sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem dogovorio o deblokadi "Elektroprenosa BiH" i da će ova kompanija nastaviti da radi i odlučuje u skladu sa Zakonom o njenom osnivanju, što znači da "neće biti primjenjivane odluke međunarodnog predstavnika u BiH". 

"Dogovoreno je da do kraja naredne sedmice bude održana sjednica Upravnog odbora komapnije i da na njoj bude izvršeno imenovanje u status vršilaca dužnosti svih članova Uprave kojima je istekao mandat. U status vršioca dužnosti imenuju se oni kojima je istekao mandat do utvrđivanja novog Upravnog odbora. Uprava će raspisati konkurs za sva ta mjesta gdje se utvrđuje status vršioca dužnosti", rekao je Dodik nakon susreta sa Mujezinovićem.

On je naveo da bi Upravni odbor kompanije na narednoj sjednici trebalo da pripremi i da odgovore na važna pitanja koja su otvorena o problemu funkcionisanja "Elektroprenosa BiH", te najavio da bi 10 dana nakon sjednice Upravnog odbora trebalo da bude održana Skupština akcionara na čijem će se dnevnom redu naći sve stvari koje su bile problematične - od kapital odnosa, zapošljavanja, operativnih procedura itd.