Policija pokrenula istragu
68

Požarima prokrčen put za Koridor 5c?!

Piše: N. Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Požari u Hercegovini koji su danima, pa i mjesecima buktali, konačno su, uglavnom, ugašeni, zahvaljujući dobrim dijelom i kiši koja je pala.

I dok se utvrđuju višemilionski iznosi načinjene štete, pojavile su se informacije o sumnji kako su pojedini požari podmetnuti na trasi Koridora 5c, s ciljem da se promijeni namjena šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. To je za Klix.ba potvrdio i glasnogovornik MUP-a HNK Srećko Bošnjak, kazavši kako je to jedna od mogućnosti, zbog čega je policija pokrenula istragu.

"Postoje sumnje da su u određenim područjima požari podmetnuti na trasi Koridora kako bi se promijenila namjena zemljišta i to je jedan od mogućih motiva. Tu je također još jedan motiv, a to je onaj čobanski, a tiče se olakšane ispaše za narednu sezonu", kazao je Bošnjak za Klix.ba.

Dodaje kako je policija poligrafski ispitala više osoba koje se sumnjiče za podmetanje požara na području Konjica te jednu osobu koju se sumnjiči da je iz nehata izazvala požar koji je izmakao kontroli na tom području.

Bošnjak je naveo kako se provodi istraga i ispituju osumnjičene osobe i u vezi sa požarima u Čapljini, Jablanici i na području Mostara, kao i da je još u toku istraga o požaru u Hutovom blatu, koji se desio prošle godine, gdje je također osumnjičeno nekoliko osoba.