Vatrena stihija ne jenjava
1

Požari ugrožavaju 12.000 stanovnika u Federaciji BiH

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Situacija na požarištima i dalje je veoma teška. Požari na području mjesnih zajednica Glavatićevo i Spiljani i dalje se šire, a ukupna opožarena površina veća je od 25 km2. Požari direktno ugrožavaju oko 12.000 stanovnika, saopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.

Helikopter EUFOR-a bio je jučer angažiran u vremenu od 9 do 14 sati, sa kratkim prekidima za smjenu posade, a procjenjuje se da je tokom 50-ak naleta ispustio više od 25 tona vode. Helikopter EUFOR- a će i danas biti angažiran na gašenju požara. U gašenju požara, u popodnevnim satim, bio je uključen i jedan helikopter OSBiH, koji je izvršio 12 naleta i ispustio oko 30 tona vode.

Dijelom je spriječeno širenje požara na području MZ Spiljani, a helikopter je nastavio djelovati i tokom jutra. Neslužbeno se saznaje da će u gašenju požara tokom dana biti angažiran još jedan helikopter OSBiH.

Konjic traži pomoć

S obzirom da požar u selu Dužani ugrožava stambene objekte, angažman 25 pripadnika OSBiH produžen je do daljnjeg, a iz preventivnih razloga, opskrba električnom energijom isključena je od naselja Lađanica.

Zbog pogoršanja situacije na požarištu, a na zamolbu načelnika općine Konjic, Emira Bubala, općina Jablanica tokom jutra uputila je jedno vozilo i jednog vatrogasca kao ispomoć za gašenje požara na području općine Konjic.

Grad Mostar jutros je uputio jedno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca, a prema riječima zapovjednika vatrogasne jedinice Konjic, Zdravka Kneževića, na požarištu su već angažirani vatrogasci iz Zenice, a stigli su i vatrogasci iz Tuzle.

Pored helikopterskih intervencija koje su planirane za danas, iz općine Konjic apeliraju na sve nivoe vlasti u BiH da angažiraju slobodne resurse u vidu MTS-a, vozila i ljudstva i stave ih na dispoziciju općini Konjic, kako bi se ovoj katastrofi stalo u kraj.

Po informacijama sa terena i nekih područja koje su obišli načelnik općine, zapovjednik općinskog stožera CZ-e, zamjenik općinskog načelnika Službe CZ-e i vatrogastva i pomoćnik ravnatelja u FUCZ-e, Mirsad Teskeredžić situacija je krajnje dramatična i prijeti da vatrena stihija prijeđe i na drugu stranu Neretve, gdje bi došlo do totalne blokade regionalne ceste Konjic-Borci-Boračko jezero-Glavatičevo-Kalinovik.

Trenutno na tom području, koje je turistička destinacija, osim lokalnog stanovništva, boravi i veliki broj gostiju iz svih krajeva BiH kao i inozemstva.

Zbog gustog dima vidljivost je smanjena u tolikoj mjeri da helikopteri trenutno ne mogu djelovati. Jedan helikopter EUFOR-a vrši izviđanje terena i kada se vidiljivost popravi helikopter OSBiH, koji je trenutno prizemljen u Rajlovcu, nastaviće sa gašenjem požara iz zraka.

Na području općine Čapljina vatrogasci su u protekla 24 sata imali sedam intervencija. Požar većih razmjera izbio je u Klepcima, lokalitet Kučevo brdo-Klepašnica gdje je na površni od preko 10 ha gorjela šuma, raslinje i šikara. Požar se širio prema Škrki i Hutovu blatu. Svi pripadnici protupožarne brigade bili su na požarištu, a požar je lokaliziran u 18,30 sati.

Trojica vatrogasaca lakše povrijeđena

Tokom akcije gašenja u naselju Gnjilišta, gdje je u blizini kuća gorjela trava i raslinje, trojica pripadnika brigade zadobila su lakše povrede. izbio je požar i na odlagalištu otpada na Adi. Angažirani su strojevi koji su zatrpavanjem gasili vatru, a požar je ugašen u 22.30 sati. Vatrogasci su intervenirali u Klepcima, gdje je kod pravoslavnog groblja gorjela trava i raslinje, a u Bobanovom selu je kod škole gorjela trava i raslinje

Na području općine Stolac, jučer u 14 sati, ponovno se aktivirao požar na lokalitetu Stolova koji je u jednom trenutku ugrožavao i repetitor Eroneta koji se nalazi na tom području, ali je zajedničkom akcijom stolačkih i neumskih vatrogasaca ugašen u 22 sati. Ukupno je opožareno oko 30 ha trave i niskog raslinja.

Na području grada Mostara tokom protekla 24 sata vatrogasci su imali devet intervencija i to u Titovoj ulici gdje je gorjela zgrada sindikata, zatim u Bijelom polju, na Planinici, u Vrapčićima, na Bišću polju, na Tekiji, u Zaliku i u Vukovarskoj ulici, a gorjeli su trava i nisko raslinje, te u Franjevačkoj ulici tehnička intervencija. Trenutno nema aktivnih požara na području grada Mostara.

Prema informacijama od OSCZ Tomislavgrad požari na planini Ljubuša - Crni vrh - Munjevac prema Rami je aktivan kao i požar na lokalitetu Pisana bukva, kod Šujice. Na požarištima dežuraju djelatnici šumarije Tomislavgrad, VD Tomislavgrad, OS BiH, iz vojarne Livno. Požar na lokalitet Pisana bukva, gori trava i nisko raslinje, zbog sumnji da je teren miniran se ne gasi.

Prema informacijama od OCZ Drvar, tokom jučerašnjeg dana došlo je do požara ne predjelu Bastaški do, sjeverno od Drvara, gori trava i nisko raslinje, širi se sjeverno prema visokoj borovoj šumi, gase cisterna - općinska i Komunalac, djelatnici Šumarije HB Šume i mještani. U mjestu Kamenice prijavljen je požar u PS Drvar, gorjela trava u zaseoku Bosnić gdje je izgorjela kuća Rade Bosnić i pomoćni objekt sa balama sijena. Nije gašeno.

Manji požari širom Federacije

Na području Livna registrovana tri požara u kojima je gorjela trava a koje su ugasili pripadnici VD Livno, u mjestu Begovača, na Tribnju i na Zgonima.

Zenički vatrogasci su jučer intervenisail u naselju Kanal na gašenju požara trave i niskog rastinj, ali su intervenisali ponovo u naselju Kanal, kod Teretne željezničke stanice, gdje je došlo do požara starih željezničkih pragova i vagona, a na intervenciji je učestvovalo pet vatrogasnih vozila PVJ Zenica.

Kakanjski vatrogasci su u naselju Podvarda intervenisali na gašenju požara trave i niskog rastinja, a Žepački brzom intervencijom ugasili su šumski požar u mjestu Goliješnica. U mjestu Turija u Bihaću gorjelo je nisko rastinje na površini od 0,1 ha. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom.

U Bosanskoj Krupi bila je jedna intervencija na lokaciji Panjak, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od 2 ha. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom.

U općini Bosanski Petrovac bila je jedna intervencija u mjestu Jukići, gdje je gorjela trava. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom. I u Cazinu je bila jedna intervencija u mjestu Podgredina, gdje je, zbog pada bandere, došlo do požara krova kuće.

Velika Kladuša imala je dvije intervencije u mjestu Donja Vidovska, gdje je gorjela šuma na površini od 3 hektara i trava na površini od 1,6 hektara, te u mjestu Zborište, gdje je gorjela šuma na površini od 0,2 hektara.

U Banovićima je u naselju Borovac došlo do manjeg šumskog požara, koji je lokaliziran i ugašen. U toku dana vršeno je natapanje zemljišta na lokalitetu Mušići gdje još uvijek tinja podzemni požar.

Općina Lukavac je imala tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama i to u naselju Caparde, naselju Prokosovići, i rudnik Šikulje. Svi požari su loklalizirani i ugašeni.

Općina Živinice bilo je dvije intervencije na gašenju požara u naselju Višća, gdje je gorio depo smeća i naselju Spreča, gdje se zapalilo poljoprivredno vozilo (traktor) i dio okolne šume, cca 1 dulum. Oba požara su lokalizirana i ugašena.

Na području općine Vitez, jučer je izbio šumski požar u mjestu Kruščica, u rejonima Crvene stijene i vodoopskrbne zone izvorišta Ilidža, iz kojeg se pitkom vodom snabdijevaju građani Viteza i veliki dio Zenice. Na terenu su vatrogasne jedinice koje pokušavaju lokalizovati požar koji je još aktivan.

U Kantonu Sarajevo u posljednja 24 sata, Profesionalna vatrogasna brigada KS imala je tri intervencije na gašenju trave u ulicama Dajanli Ibrahim-bega, Aleji ambasadora i Habibe Stočević. Svi požari su pogašeni, saopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.