BiH
1

Požari u srebreničkoj općini ne jenjavaju, u trebinjskoj stabilnije

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šumski požar kod sela Zalazje u srebreničkoj općini ponovo se razbuktao i u toku je gašenje vatre, rečeno je Srni u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici opštine Srebrenica. Stanje na požarištima u trebinjskoj općini je stabilnije.

Vatru kod sela Zalazje od ranih jutarnjih sati gase vatrogasci i zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Drina". Požar na ovom području bio je lokazizovan u četvrtak uveče, ali se ponovo razbuktao pod uticajem vjetra.

Ugašen je požar koji je juče izbio u rejonu sela Jasenova, petnaestak kilometara jugozapadno od Srebrenice, kao i na bivšoj deponiji smeća kod sela Zalazje, navode iz Vatogasne jedinice.

Pod kontrolom je požar u rejonu Biljega, koji je lokalizovan prije tri dana.

Problem u gašenju požara i dalje predstavlja redukcija vode u Srebrenici i nemogućnost punjenja cisterni koje se vodom snabdijevaju u Bratuncu.

Osim cisterni Teritorijalne vatrogasne jedinice, vodu za gašenje požara dovozi i cisterna srebreničkog Komunalnog preduzeća.

I dalje je aktivan požar kod sela Vijogor na nepristupačnom terenu kao i u rejonu Divljakinje iznad Srebrenice gdje gore panjevi i žile drveća koje je izgorjelo u požaru koji je ovo nepristupačno i minirano područje zahvatio tokom proljeća i ljeta.

Vatrogasci izražavaju bojazan da će pojačan vjetar koji je zahvatio ovo područje ponovo aktivirati požarišta na kojima dežuraju grupe radnika "Drine“ i malobrojni srebrenički vatrogasci koji prethodnih dana nisu mogli da stignu do svih lokacija na kojima su izbijali požari, ali su se prema mogućnostima uključivali i iako skromno opremljeni, gasili požare na vrletnim i teško pristupačnim terenima ove opštine.

Stanje na požarištima u trebinjskoj općini jutros je stabilnije u odnosu na prethodni dan jer vatra ne prijeti naseljenim mjestima.

U Civilnoj zaštiti Trebinje Srni je potvrđeno da je i u rejonu Staro Slano nešto bolja situacija, a požarište obezbjeđuju vatrogasci i pripadnici Civilne zaštite.

I dalje su aktivni požari na Trebinjskim brdima na području Begović kule i Bioca, te na planinskom masivu Bijela gora i Diklićima u Trebinjskoj šumi.

Načelnik Regionalnog štaba Civilne zaštite Radoslav Prelo Srni je potvrdio na je na području istočnohercegovačkih općina već danima aktivno desetak požara koji se šire ali da su pripadnici Služba za gašenje na terenu i sprečavaju da se vatra primakne naseljenim mjestima.