BiH
0

Požari u okolini Trebinja, procjenjuju se štete

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Načelnik Štaba Civilne zaštite općine Trebinje Mirko Ćurić apelirao je na građane da poduzmu sve preventivne mjere da ne bi dolazilo do požara i ugrožavanja šuma, ali i stambenih i drugih objekata.

Ćurić je potvrdio da je jučer oko 18.30 sati prijavljen požar u naselju Gučine pored Trebinja, gdje je zastupljena borova šuma i nisko rastinje pa se vatra brzo širila.

Približavala se i stambenim objektima, a sve vatrgosane jedinice, mještani i pripadnici teritorijalne zaštite su odmah po dojavi izašli na lice mjesta i uspjeli da lokaliziraju požar, koji nije jedini.

“Na šest do sedam mjesta u okolini Trebinja jučer je dolazilo do požara, pa i danas u mjestu Mosko”, potvrdio je danas Ćurić.

Upravo zbog situacije koju su izazivali požari, u Trebinje će danas doći i direktor Uprave Civilne zaštite RS-a Milimir Doder.

Šta je uzrok jučerašnjeg požara u Gučinama tek treba da se utvrdi, a mada je činjenica da su posljednih dana u Trebinju zabilježene visoke temperature od oko 39 stepeni, u 99 posto slučajeva uzrok je ipak ljudski faktor.

Pričinjena šteta će tek biti procijenjena, ali je nepopravljiva za borovu šumu, koja posebno za Hercegovinu puno znači.

Tačne podatke o materijalnoj štetu utvrdit će Centar za gazdovanje kršom.