BiH
1

Požari iznad Boračkog jezera i dalje se šire u više pravaca

FENA
Prema izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite trenutna situacija s požarima na području općine Konjic i dalje je teška.

Najteža situacija je s požarom iznad Boračkog jezera, gdje težak i nepristupačan teren onemogućavaju gašenje sa zemlje. Danas nije bilo aktivnosti helikoptera EUFOR-a.

Požar se i dalje širi u više pravaca, a na terenu se nalaze pripadnici PVP-e Konjic koji stalno dežuraju uz rub naselja i za sada nisu ugroženi stambeni i drugi objekti.

Požar u rajonu Račice, mada je još uvijek aktivan, djelatnici ŠIP „Prenj“ drže pod kontrolom i sprečavaju njegovo daljnje širenje. Požari u Ljutoj, Gakićima i iznad sela Oteležani su trenutno pod kontrolom, dijelom zahvaljujući i angažmanu lokalnog stanovništva.

Na području Mostara stanje je uglavnom nepromijenjeno, dok je na Rujišta, lokalitet Prevoj, od 12 sati upućeno vozilo Hitne pomoći s opremom i osobljem i služiti će kao medicinsko osiguranje, zbog velike količine gustog dima i plinova koji mogu ugroziti zdravlje lokalnog stanovništva i osoba koje su angažirane na gašenju požara.

Na području općine Jablanica i dalje je aktivan požar na području Glogova, na obroncima Prenja, a stanje na terenu je bez promjena.

Na području općine Ravno i dalje je aktivan požar na području MZ Ivanjica koji ugrožava sela Čopice, Slivnica i Misile. Jak južni vjetar otežava gašenje, a požarna linija trenutno je duga oko 7 do 8 km. Na požarištu su i dalje djelatnici DVD – a Ravno sa šest pripadnika i dvije cisterne, te lokalno stanovništvo (30 – a ljudi). Gori trava i nisko rastinje.

Na području općine Stolac požar koji je bio aktivan na potezu Jasoč-Smarlovina ugašen je u 13.30 sati.

U općini Prozor-Rama požar se s teritorija općine Uskoplje (SBK) proširio na teritorij općine Rama – Prozor u mjestu Gorača. Gori šuma, trava i nisko raslinje, a požar je za sada daleko od naselja.

Na području općine Čapljina, Stolac i Neum trenutno nema aktivnih požara, a iz općine Čitluk nema novih informacija.

Kanton Sarajevo

Na području općine Ilidža aktivan je jučer ugašeni požar u rejonu Stanjevca-Rakovica. Na njegovom gašenju učestvuju pripadnici DVD Ilidža, DVD Alipašin most i tri pripadnika iz PVP Sarajevo.

Na području općine Vogošća požar koji je danas izbio na Vidotini je lokaliziran blagovremenom intervencijom dvaju ekipa PVP Sarajevo. Očekuje se povratak ljudi sa terena.

Kanton 10

Na području općine Drvar požar u mjestu Gornja Prekraja i dalje je aktivan. Požar gase pripadnici OCZ Drvar, Šumarija Drvar i mještani. Većina ljudstva se koncentrira na rubna područja naseljenih mjesta radi sprečavanja širenja požara u sama naselja. Situacija na istom požarištu prema visokoj šumi je nešto povoljnija zbog zelenije vegetacijem, a intenzitet požara se smanjuje. I dalje je potrebna pomoć za gašenje požara iz zraka.

Na području općine Livno je aktivan manji požar u selu Ćaić-Odžak. Požar gase djelatnici DVD-a i djelatnici šumarije.

U 14.40 sati zaprimljena je dojava požara na području livanjskog polja u predjelu Table u blizini centralne deponije smeća. Također je aktivan požar u Livanjskom polju u kojem posljednjh pet dana gori treset i površinski sloj zemlje. Ovaj požar se ne gasi jer je nemoguć pristup teškim strojevima.

Na području općine Tomislavgrad bila su dva manja požara koja su lokalizirana, saopćio je Federalni operativni centar Civilne zaštite.