Gori na Trebinjskim brdima
3

Požari i danas u RS-u, pomažu i helikopteri Oružanih snaga BiH

FENA
U Republici Srpskoj i danas su aktivni požari u nekoliko općina.

Vatra i nakon više od deset dana i dalje gori na Trebinjskim brdima, a u akciju gašenja od jutros od 06.10 sati ponovo je uključen i helikopter Oružanih snaga BiH.

Iz Uprave civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je požar na Bijeloj gori pod kontrolom, dok je u općini Bileća aktivan požar na planini Sitnici, čiji je jedan krak presječen u Zvijerinskom klancu i spriječeno njegovo širenje prema Bukovom vrhu i planini Viduši.

Prati se stanje u rejonu Baljci, kako se požar iz pravca Vučijeg dola u Crnoj Gori ne bi proširio na teritoriju Republike Srpske.

Jak vjetar je ponovo aktivirao požar u mjestu Žabice u općini Ljubinje, koji je brzom intervencijom pripadnika vatrogasne jedinice odbijen od kuća i stavljen pod kontrolu.

Na području općine Gacko i dalje je aktivan požar na planini Bjelasnici.

U općini Šekovići aktivan je požar na lokalitetu Bijelo Polje – Kaštijelj, koji se približio kućama i zahvatio površinu od oko tri kvadratna kilometra. Gašenje požara nije moguće zbog blizine minskih polja, a stanje na požarištu se prati.

Stanje na širem području ispod planine Crvanj u općini Nevesinje je, kako navode iz Civilne zaštite, dobro. Požar se proteže vrhom planine i ne prijeti opasnost naseljima na ovom području.

Požar na potezu Drežanj - Donji Lukavac je pod kontrolom. Aktivan je i požar na potezu Jasena-Jelovac-Klepetuša koji gori na nepristupačnom području.

Požar koji se iz mjesta Kokorina širio prema Veležu pripadnici Vatrogasne jedinice Nevesinje stavili su pod kontrolu. Aktivan je i požar u rejonu sela Glog.

Pripadnici Civilne zaštite Istočni Mostar, uz pomoć jedne ekipe vatrogasaca iz Nevesinja i jednog vatrogasnog vozila sa posadom iz Mostara, stavili su pod kontrolu požar u mjestu Crna gora u općini Istočni Mostar i spriječili njegovo širenje prema planini Velež.

U općini Kneževo požar na planini Čemernica je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom. Helikopter Oružanih snaga BiH jučer u poslijepodnevnim satima djelovao sa jednim naletom na području sela Baljvine. Stanje na požarištu se prati.

Požar u kanjonu rijeke Ugar je i dalje aktivan i širi se prema području u blizini sela Mokri Lug. Teren je nepristupačan za prilaz vatrogasnim vozilom pa je gašenje otežano.

U akciji gašenja angažirani su vatrogasci, radnici šumskog gazdinstva i mještani. Helikopter Oružanih snaga BiH je jučer u poslijepodnevnim satima djelovao u šest naleta na ovom području.

U općini Bijeljina jučer oko 17 sati izbio je požar u preduzeću "Antić pro", koji je zahvatio krovnu konstrukciju. Požar je ugašen u 18 sati, a u gašenju su učestvovala tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Požar u Sopotniku u općini Zvornik još je aktivan. I dalje gori krak na nepristupačnom području, pa je gašenje otežano.

Na Borovoj glavi na području općine Doboj još je aktivan požar, čije gašenje nije moguće zbog minskih polja, a stanje na požarištu se prati.

Požar u rejonu Bereg u općini Sokolac sinoć oko 22 sata je stavljen pod kontrolu, a stanje na požarištu se prati.

U rejonu Trebeškog brda na potezu repetitor Lokve - Zapjevac - Trebeševo u općini Novo Goražde požar je sinoć stavljen pod kontrolu. U gašenju su učestvovala tri vatrogasca, deset mještana i šest dobrovoljaca iz Goražda.

Požari u rejonu Gostuna i sela Zamegresi i dalje su aktivni. Zbog veoma nepristupačnog i miniranog terena požari se ne gase, a stanje na ovim požarištima se prati.

Na području općine Višegrad požar iz pravca Tare prema mjestu Dubovo se drži pod kontrolom.

Požar, koji je izbio sinoć oko 20.20 sati na lokalitetu Butkove Stjene i zahvatio travu i borovu šumu, stavljen je pod kontrolu, a stanje na požarištu se prati.

U akciji gašenja požara angažovano je deset vatrogasaca sa dva vozila.