Općina Srebrenica
3

Požar se širi prema selima, vatrogasci nemaju gdje natočiti vodu

SRNA
Požar u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Požar u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Zaustavljeno je širenje šumskog požara koji se od Kutuzera u srebreničkoj općini kretao prema Paležu u općini Milići i taj krak požarišta je ugašen, izjavio je Srni komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica Izet Suljanović.

On je istakao da su vatrogasci uz pomoć lokalnog stanovništva zaustavili širenje požara prema Kutuzeru i Paležu gdje su se vatri ispriječile kamene litice i požar se smirio, pod kontrolom je i nema opasnosti da vatra ugrozi kuće i druge objekte.

"Iako su vatrogasne ekipe stalno na terenu i rade na sprečavanju širenja i gašenju vatre ostao je aktivan još jedan krak požara koji se širi prema selu Lipovac i Bektići te koritu Zelenog Jadra gdje ćemo ga sačekati i lokalizovati", rekao je Suljanović.

Ekipe vatrogasaca i noćas će dežurati na ovom požarištu, ali je problem što nemaju gdje natočiti vodu u vatrogasne cisterne, jer su presušili vodotoci u ovom području i prinuđeni su da po vodu idu skoro 30 kilometara do Bratunca i Drine.

"Požar u rejonu sela Ažlica, između Zalazja i Rudnika olova i cinka Sase, koji se bio aktivirao prije dva dana iz neugašenih panjeva u požarištu, ponovo je ugašen i na području ove općine nema aktivnih požara izuzev ovog kod Kutuzera", zaključio je Suljanović.