BiH
49

Požar na Trebeviću još uvijek nije stavljen pod kontrolu, odjekuju i eksplozije

Piše: E. F.
Vatrena stihija aktivirala mine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vatrena stihija aktivirala mine (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vatrena stihija koja je danas u sve većoj mjeri gutala nisko rastinje i šumu na Trebeviću još uvijek ne jenjava. Iako manjeg intenziteta, požar još uvijek tinja i obuhvaća minirano područje na ovoj planini.

Požar čiji se dim danas mogao vidjeti iz grada zahvatio je dio planine koji je na području Istočnog Sarajeva.

Večeras, kako je dojavljeno vatrogascima u Istočnom Sarajevu, odjeknulo je i nekoliko eksplozija. Pretpostavlja se da se radi o detonacijama mina koje je aktivirala vatra.

Vatrogasci nisu ulazili u krug požara zbog nepristupačnosti terena ali i činjenice da se radi o minskom polju. No, tokom dana su dežurali kako bi bili sigurni da se vatrena stihija neće približiti kućama.

"Nismo izlazili na teren ali smo organizirali dežure sa šumskim gazdinstvom kako bi bili sigurni da se vatra ne širi. Za sada nema opasnosti ni po ljude ni po imovinu. U svakom slučaju mi smo u pripravnosti ukoliko bude potrebe da izađemo na teren i ukoliko se vatrena stihija proširi van miniranog područja", istakao je za Klix.ba Njegoš Vukadin, starješina Vatrogasne jedinice Grada Istočno Sarajevo.

No, on ističe da je stanovništvo sigurno jer do kuća koje bi mogle biti ugrožene nalaze se putevi koje vatra ne bi mogla premostiti. Također je naglasio kako se radi o velikoj udaljenosti tako da se veći problemi tokom noći ne očekuju.