BiH
0

Požar kod Ivanjice još nije u potpunosti ugašen

FENA
Na području Federacije BiH u posljednja 24 sata registrirano je 15 požara i to u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Unsko-sanskom i Kantonu 10 (Livno). Ti požari su ugašeni, dok prema jutrošnjim informacijama, požar kod Ivanjice u općini Ravno još nije u potpunosti ugašen.

Dežurni operativac Federalne uprave Civilne zaštite kazao je Agenciji FENA da se na više rubnih područja uz granicu s Republikom Srpskom i R Hrvatskom pojavljuje plamen. Jutros je vjetar slabijeg intenziteta pa je opasnost od novih požara s požarnih mjesta smanjena.

Tokom jučerašnjeg dana, Profesionalna vatrogasna brigada Mostar imala je deset intervencija od toga tri tehničke i sedam u slučaju gašenja trave i niskog rastinja. Prema posljednjim informacijama, na području grada Mostara nema aktivnih požarnih mjesta. U mjestu Trnovača - Crnići na području općine Stolac jučer je zabilježen požar koji je, osim trave i niskog rastinja, zahvatio i dva reda vinove loze vlasništvo vinarije "Stolac". Intervencijom vatrogasaca i mještana požar je ugašen.

U predjelu Goravaca u općini Široki Brijeg (ZHK) jučer poslijepodne registriran je veći požar koji je zahvatio travu, nisko rastinje i šumu. Taj požar je potpuno ugašen iza ponoći, a opožarena površina zasad nije poznata.

Vatrogasna jedinica Ljubuški tokom jučerašnjeg dana imala je dvije intervencije u mjestu Humac naselje Rušalj i mjestu Veljci u požarima koji su zahvatili travu i nisko rastinje. Ti požari su ugašeni, a opožareno je 12 dunuma zemlje.

U mjestu Dubočica u općini Livno (Kanton 10) sinoć je zabilježen požar koji je zahvatio travu u kojem je pričinjena manja materijalna šteta.

Vatrogasna jedinica Bihać je u protekla 24 sata imala dvije intervencije, a vatra je zahvatila travu i nisko rastinje. Trava i nisko ratinje gorjeli su i u mjestu Rašac u općini Bosanski Petrovac.