BiH
1

Požar kod Dervente ugrožava kuće

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U rejonu Begluci kod Dervente izbio je požar koji je zahvatio šumu i njive i prijeti kućama. Akcija gašenja je u toku, a angažirano je šest vatrogasaca sa dva vozila, saopćeno je iz Civilne zaštite RS-a.

I dalje je aktivan požar većih razmjera u rejonu Trebinjska brda, na pravcu Strašivica – Bodiroge – Bioci i u rejonu Trnovac, koji gori na nepristupačnom terenu i zbog čega je ovaj lokalitet stavila kao prioritet u slučaju angažovanja snaga iz vazduha.

U izvještaju Civilne zaštite o stanju na požarištima do 14 sati se precizira da je pod kontrolom požar u okolini sela Diklić, prema Popovom Polju.

Požar u rejonu Nudo-Bradina, koji većim dijelom gori na području Crne Gore, i dalje je aktivan, a akcija gašenja je u toku.

Na području Srebrenice požari na lokalitetima Zalazje, Blažijevići i Pribojevići su pod kontrolom. Repetitor Kvarc nije ugrožen, ali je privremeno isključen s napajanja električnom energijom iz preventivnih razloga.

I dalje je aktivan požar u rejonu Potraš - Busija i ugrožava napuštene montažne objekte. U akciji gašenja učestvuje 12 vatrogasaca sa dva vozila.

Aktivan je požar u rejonu sela Vranjska - Oblo brdo - Todorići kod Bileće, Donji Davidovići - Kačanj - Fatnica – Zasada – Dola, te požar u planini Sitnici. Požar u rejonu Oblo brdo je lokaliziran. Požari ne ugrožavaju naselja, a u gašenju su angažirani vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite, radnici šumskog gazdinstva i mještani.

Požar u rejonu Bjelasnice kod Gacka, koji se nalazi na nepristupačnom terenu, i dalje je aktivan, a stanje na požarištu se prati.

Aktivni su požari u rejonu sela Plana dola-Žabica-Gornja Ivica, Pustipusi-Obzir-Vojska njiva i u rejonu Vlahovića kod Ljubinja. Požari ne ugrožavaju naselja, akcija gašenja je u toku.

U Berkovićima požari u rejonu Vranjska- Kubaš i Dolovi – Strupići su pod kontrolom.

Požar iz pravca Rujišta, koji se proširio na teritoriju općine Istočni Mostar, je lokaliziran. Požar koji se iz pravca Podveležja proširio na područje općine gori na nepristupačnom terenu i za sada se ne gasi.

U kanjonu rijeke Ugar kod Kneževa gori nisko rastinje i trava, da trenutno naselje Eraci nije ugroženo. U akciji gašenja učestvuje 25 mještana, 20 radnika Šumskog gazdinstva "Čemernica" i 10 vatrogasaca.

Požar na planini Čemernici kod Kneževa pod kontrolom, a stanje na požarištu prate radnici lokalnog šumskog gazdinstva.

Na požarištu u rejonu Gostun u Novom Goraždu na liticama se mjestimično vidi dim i vatra, a požar se ne gasi zbog nepristupačnosti terena. Stanje na požarištu se prati.

Ponovo je aktivan požar u selu Zamegresa i širi se prema Borak Brdu. Zbog miniranog i nepristupačnog terena, požar se ne može gasiti. Stanje na požarištu se prati.

Sinoć od 19.45 sati u Mašićima gori smetlište. Gašenje nije moguće zbog odbačene municije, pa je policija izašla na lice mjesta i obezbjedila područje oko požarišta.

Požar na lokalitetu Završje kod Lopara je pod kontrolom i aktivan je samo još na dijelu terena koji je miniran. Stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Na području Zvornika, u mjestu Kosa kod Pilice gori nisko rastinje i suha trava, a u akciji gašenja učestvuje pet vatrogasaca sa jednim vozilom. Nema ugroženog stanovništva i stambenih objekata.

U rejonu Čečava kod Teslića izbio je šumski požar i zahvatio veću površinu šume. U akciji gašenja učestvuju radnici šumarije i jedna ekipa vatrogasaca iz Teslića, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi.

Požar kod sela Dunići u Kotor-Varošu je pod kontrolom. U akciji gašenja je učestvovalo 50 radnika šumskog gazdinstva, četiri vatrogasca i tri pripadnika civilne zaštite, a stanovništvo i objekti nisu bili ugroženi.

I na području Doboja, požar na lokalitetu Paklenica je stavljen pod kontrolu, a stanje na požarištu se prati. U rejonu Lipa požar je zahvatio površinu širine oko 1.500 metara i stavljen je pod kontrolu. Angažovani su vatrogasci iz Modriče i Doboja, sedam radnika šumskog gazdinstva i četiri pripadnika Civilne zaštite.

Na području Šekovića požari u rejonu Raševo i Korijen su pod kontrolom, a stanje na požarištima se prati.

Požar u rejonu Slapašnica kod Bratunca je ugašen, a na lokalitetu Zapolje je lokaliziran i stanje na požarištima se prati.

U rejonu Bereg kod Sokoca vatra je pod kontrolom, a stanje na požarištu se prati.

Kod Višegrada požar u selima Orahovci i Pretiše je pod kontrolom. Stanje na požarištu se prati.

U mjestu Zagrađe kod Rudog aktivan je požar koji je zahvatio livadu i nisko rastinje. Požar je pod kontrolom, ali se mjestimično ponovo aktivira.