BiH
1

Požar iz Crne Gore prijeti selima kod Bileće

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na području općine Bileća aktivan je požar na planini Sitnici, dok se vatrena stihija iz pravca Vučjeg dola, na teritoriji Crne Gore, širi prema Baljcima i prijeti da pređe na teritoriju Republike Srpske.

Ponovo je aktivan požar u selu Kačanj prema Mekoj Grudi na području te općine. Vatru gase vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i mještani.

Vatra gori i u selu Zasada, a u akciji gašenja učestvuju mještani i dva vatrogasca s jednim vozilom.

Požar koji je izbio oko 13 sati u selu Rogače, na području Nevesinja, prijeti stambenim objektima i u toku je akcija gašenja, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS-a.

Na području općine Ljubinje aktivan je požar u reonu Brezovih dola u čijem gašenju učestvuje šest vatrogasaca.

Aktivan je i požar na području Plana dola - Žabica koji gasi pet vatrogasaca s jednim vozilom.

U Gacku je aktivan požar na planini Bjelasnici, dok na području općine Nevesinje gori i na nepristupačnom terenu na planini Crvanj i ne ugrožava naselja. Jedan krak ovog požara prema selu Kovačići je pod kontrolom.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da svakodnevno na područje općine Istočni Mostar vatra prelazi iz pravca Rujišta u Federaciji BiH i stanje na ovom požarištu se prati.

Požari na liniji Grmljani-Sedlari-Poljice-Diklići na području grada Trebinje, kao i na Trebinjskim brdima stavljeni su pod kontrolu.

Na širem području Trebinjskih brda u 18 naleta dejstvovao je helikopter Oružanih snaga BiH u periodu od 06.10 do 10.25 sati.

I dalje je aktivan požar na području Bijele gore gdje vatru gase vatrogasci, pripadnici civilne zaštite, mještani, te 18 deminera Civilne zaštite iz Trebinja i Pala.

Ponovo je aktivan požar na planini Čemernici na području općine Kneževo, ali je pod kontrolom i nema ugroženog stanovništva ni objekata. Stanje na ovom požarištu prate radnici šumskog gazdinstva.

Aktivan je i požar u kanjonu rijeke Ugar ali je pod kontrolom. Gori nisko rastinje i šikara, vjetar otežava gašenje.

U rejonu Dubrave ulažu se napori da bi se spriječilo širenje vatre prema selu. Trenutno nema ugroženog stanovništva ni objekata. Vatru gasi oko 30 ljudi, vatrogasci, radnici šumskog gazdinstva i mještani.

Na području općine Jezero aktivan je požar u zaseoku Ćumezlije, a stanovništvo i objekti nisu ugroženi. Požarom je zahvaćeno oko 500 kvadratnih metara trave i niskog rastinja.

I na području sela Stjenice u općini Rogatica ponovo je buknuo požar i gori nisko rastinje, a i u selu Zamegresi na području općine Novo Goražde požar je i dalje aktivan ali zbog miniranog i nepristupačnog terena nije moguće njegovo gašenje.

Vatra gori i na području Lokvi i širi se prema repetitoru, a u akciji gašenja učestvuju tri vatrogasca i pet radnika m:tel-a.

I dalje je aktivan požar u rejonu Gostun i širi se prema području općine Čajniče, ali zbog nepristupačnog terena njegovo gašenje nije moguće.