BiH
0

Požar aktivan na području općine Neum i Ravne iz pravca sela Čavaš

FENA
Na području općina Neum i Ravne, iz pravca sela Čavaš i dalje je aktivan požar. Gori prostor zajedničkog terena između tih općina i širi se prema općini Ljubinje u Republici Srpskoj. Zbog nepristupačnosti terena požar je teško gasiti, navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ).

U posljednja 24 sata na području grada Mostara zabilježeno je 14 požara manjih razmjera i svi su ugašeni. Gorjela je trava i nisko rastinje. Na području općine Čapljina u istom periodu registrirana su tri požara. Svi požari su ugašeni, a gorjela je trava i nisko rastinje.

U mjestu Grab, općina Ljubuški, u ZHK-u, jučer je izbio požar koji su ugasili vatrogasci i mještani. Pretpostavlja se da je taj požar namjerno podmednut zbog čega je jedna osoba privedena na kriminalističku obradu. U općini Široki Brijeg jučer su evidentirana četiri požara. Opožarena je manja površina.

Intervencijom vatrogasaca i mještana sinoć oko 22.00 sata ugašeni su i požari u mjestima Dobrkovići i Krtina u kojima je u 20.00 sati, odnosno oko 20.30 sati gorjela trava i nisko rastinje. U općini Posušje - na lokaciji Osoje ugašen je požar koji su uzrokovali mještani neopreznim paljenjem strništa.

U USK-u registrirana su dva požara na lokacijama Kostela i Čardaš koji su ugašeni. Na lokaciji Stijena - Gomila u općini Cazin registriran je požar na površini oko pet dunuma u kojem je gorjelo nisko rastinje i šuma.

U manjem požaru koji je jučer registriran u Tuzlanskom kantonu na površini oko 1.000 metara kvadratnih gorjelo je nisko rastinje i trava.

U redovnom izvještaju navodi se da je "A" TUN tim FUCZ 8. augusta u općini Goražde preuzeo i uskladištio bombu i granatu za haubicu 155 mm.