BiH
2

Površnost Kantonalnog suda Sarajevo: Kurtoviću produžili pritvor za krivično djelo koje nije u optužnici

Klix.ba
Vrhovni sud Federacije ukinuo je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je optuženom Samiru Kurtoviću produžio mjeru pritvora. Utvrđeno je da je ovaj sud zaključio da postoji osnovana sumnja da je Kurtović zajedno sa drugim optuženima počinio krivično djelo organizirani kriminal, iako mu potvrđenom optužnicom Tužilaštva KS to krivično djelo uopće nije stavljeno na teret.

"Ovo Tužilaštvo primjećuje da Vrhovni sud Federacije gotovo sva rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu ukida zbog bitnih povreda postupka", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilašva Kantona Sarajevo protiv Samira Kurtovića, Melise Šehović, Nemanje Jankovića i Omera Nargalića 17. marta.

Optuženi su za više krivičnih djela i to navođenje na prostituciju punoljetnih i maloljetnih ženskih osoba, pranje novca, silovanje u pokušaju,, nanošenje lakših tjelesnih povreda, nedozvoljeno nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, te za neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, u Kurtovićevoj organizaciji je od 2004. do 2015. seksualne usluge pružalo više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 1.793.000,00 KM. Nadalje, od 2009. do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao u legalne tokove kako kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja, tako i na druge načine, čime je mijenjao oblik protupravno stečene imovine te prljav pretvarao u opran novac, čime je počinio krivično djelo pranje novca.

Optužen je da je 29.12.2006. godine na štetu tada malodobna S.B. u vrijeme kada je oštećena imala 16 godina, počinio krivično djelo silovanje u pokušaju, te je istoj nanio laku tjelesnu povredu. U dva navrata kod optuženog pronađena je bojeva municija i oružje za koje nije imao dozvolu nadležnog organa.

Optužena Šehović se tereti da je u međusobnom dogovoru sa Samirom Kurtovićem i sa djevojkama koje su pružale seksualne usluge, od 2014. pa do oktobra 2015. godine učestvovala u organiziranju i vođenju pružanja seksualnih usluga.

Janković se tereti da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ilidža, u vršenju službe saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, te nije prijavio krivično djelo i učinioca iako je to bio obavezan, već je putem telefona kontaktirao Kurtovića, te za sebe i svog prijatelja "naručio" dvije djevojke.

Optuženom Nargaliću na teret se stavlja da je nabavio, držao i nosio oružje i municiju bez dozvole nadležnog organa.

Uhapšeni su u operativnoj akciji Lipstick koja je provedena u Sarajevu 27. oktobra prošle godine. Na prvom ročištu o određivanju pritvora Tužilaštvo KS je navelo kako je Kurtović navođenjem na prostituciju zarađivao 1.000 KM dnevno, a da su djevojke koštale do 200 eura po satu. Na svom "meniju" imao je i maloljetnice od 16 godina.