Ustavni sud FBiH
0

Povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu

FENA
Ustavni sud FBiH
Ustavni sud FBiH
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da je osporenim odredbama Zakona o imovini Kantona Sarajevo (KS) (članovima 2.,3.,4. i 5.) povrijeđeno pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu.

Epilog je to odlučivanja o zahtjevu gradonačelnika Sarajeva Alije Behmena za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, a u vezi sa spomenutim zakonom kojim je KS preuzeo imovinu Grada.

Naime, Sud je polazeći od ustavnih odredbi, kojima je potvrđeno da je Sarajevo glavni grad FBiH, odnosno BiH, utvrdio pravni subjektivitet Grada, a na temelju amandmana na Ustav FBiH i njegov status kao jedinice lokalne uprave i samouprave.

Ustavni sud podsjeća da su u skladu sa Zakonom o načelima lokalne samuprave u FBiH (član 58. stav 2.) kantoni bili dužni usaglasiti vlastite zakone te izvršiti prijenos poslova i nadležnosti, kao i odgovornosti dodijeljenih jedinicama lokalne samuprave u roku od šest mjeseci od njegovog stupanja na snagu, što u konkretnom slučaju KS nije učinio.

Sud se nije upuštao u ocjenu sadržaja osporenog zakona, s obzirom na to da je utvrdio povredu prava na lokalnu samoupravu proceduralnog karaktera u odnosu na Grad Sarajevo.

Objavljivanju Odluke Suda prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, koji je u izjavi za medije istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su gradski vijećnici jednoglasno, bez obzira na političku, odnosno stranačku pripadnost podržali njegov zahtjev upućen Ustavnom sudu.

Uz ocjenu da BiH sve više postaje pravna država, Behmen je kazao da će predmetna odluka biti povodom da Grad Sarajevo ide i dalje te da zatraži ocjenu Suda u vezi s nadležnostima i pripadnosti javnih prihoda kada je u pitanju odnos KS-a i Grada.

Predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak saopćila je i drugu presudu kojom se utvrđuje da Uredbom o prijenosu određenih poslova i ovlasti s Uprave za ceste Zapadnohercegovačkog kantona na nadležne općinske službe za upravu nije povrijeđeno pravo Općine Široki Brijeg na lokalnu samoupravu.

Suština ovog ustavnosudskog spora odnosi se na pitanje nadzora, održavanja i upravljanja lokalnim putevima, uključujući i pitanje razgraničenja nadležnosti između općine i kantona u tom pogledu, odnosno izvore finansiranja koji se odnose na lokalne puteve.