BiH
3

Povrijeđeni rudar Nedžad Šarić: Svi smo bili u šoku kad se dogodio udar

Klix.ba
U jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica danas je došlo do gorskog udara usljed čega je pet rudara, koji su se nalazili u šestoj traci, zadobilo tjelesne povrede.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Povrijeđeni rudari su trakama prvezeni do površine, nakon čega su upućeni do Kantonalne bolnice Zenica gdje im je utvrđen stepen povreda. Teže tjelesne povrede zadobili su Edin Sarač i Ermin Muharemović, dok su sa lakšim tjelesnim povredama prošli Nedžad Šarić, Osman Sakić i Naim Ahmetspahić.

Prema riječima rudara sa lakšim tjelesnim povredama, Nedžada Šarića, u trenutku gorskog udara, svi rudari koji su se nalazili u šestoj traci bili su u šoku.

"Redovno smo obilazili mjerenja u jami Raspotočje i danas smo bili u šestoj traci gdje radi transportna mašina. Kada smo završili mjerenja, preostalo nam je samo da pokupimo mjerne uređaje i tronožac, a potom se dogodio gorski udar. Sve je bilo puno prašine, dosta materijala se urušilo i svi smo bili zatrpani. U tom trenutku svi smo bili u šoku, a kolega Edin Sarač je najteže stradao i trenutno je u bolnici", kazao je Šarić.

Šarić je zadobio lakše tjelesne povrede, a nakon tretmana na Urgentnom bloku Kantonalne bolnice Zenica pušten je na kućno liječenje. On je još dodao da su teže povrijeđenom rudaru Saraču pomogle sve kolege koje su bile u blizini.

"Kada se prašina malo smirila, dok smo vidjeli gdje je ko, odmah smo pomagali jedni drugima. Edinu smo izvukli nogu ispod ruševina i nakon što smo vidjeli da je u kritičnom stanju, odmah smo mu je zamotali i trakom ga prevezli do površine, a onda smo se i mi prebacili od signaliste do signaliste na površinu jame", dodao je Šarić.

Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba

Predsjednik Sindikata RMU Zenica, Mehmed Oruč, je kazao kako ovakve nesreće još uvijek nije moguće predvidjeti, te da iako uređaji pokazuju normalan pritisak, one se ipak nenadano dogode.

"Iako imamo mjerne uređaje, nažalost, desi se ono najgore. Gorski udari su za nas još uvijek nepoznanica u smislu otkrivanja kad će se dogoditi i dio su rudarskog posla", kazao je Oruč, te dodao da se nesreća dogodila na dubini oko 850 metara.

Federalni inspektori su trenutno na terenu u jami Raspotočje gdje vrše procjenu nastale štete poslije udara, a bit će napravljen i presjek stanja za normalizaciju rada rudara u jami.