BiH
114

Poginuli rudar Almedin Smriko je uskoro trebao dobiti dijete

Piše: E. Mehić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U nesreći koja se u nedjelju navečer dogodila u Staroj jami Rudnika mrkog uglja u Zenici poginuo je 31-godišnji Almedin Smriko, dok je pet njegovih radnih kolega zadobilo tjelesne povrede.

Teže povrede su zadobili Dinerzudin Nukić i Asmir Šahdan, koji se još uvijek nalaze u Kantonalnoj bolnici u Zenici, a na kućno liječenje nakon hospitalizacije danas su pušteni Salko Dilaver i Admir Mujezinović. Svi povrijeđeni su van životne opasnosti, a Mujezinović, koji je danas sa svojom porodicom, za naš portal je ispričao dešavanja iz Stare jame.

"U tom zadnjem dijelu jame, odakle i počinje proizvodnja, bilo nas je šestorica i ne znam šta se desilo. Kako znam, došlo je do pucanja laguma i usljed udara pritiska, koji je nastao zbog španovanja, razbacalo nas je po jami. Preko Almedina je palo drvo, svi smo se izgubili, nismo znali šta se dešava. O tome koliko je opasno raditi u tom dijelu jame ne znam šta reći. Mora i to neko da radi, ipak je to dio odakle počinje sva proizvodnja", kazao je Mujezinović.

Mujezinović je dugo vremena radio sa smrtno stradalim Almedinom Smrikom i ističe da je sinoćnja situacija bila svima stresna.

"Almedina sam poznavao jako dobro, to svima nama teško pada. Kako znam žena mu je bila trudna, trebao je postati otac, ne znam sada zaista da li po drugi ili treći put, zaista je teško govoriti. Mi smo imali dosta sreće, uvijek je ima u nesreći, da bar nije bilo ovako kako je bilo, ali tako je i gotovo je", dodaje Mujezinović.

Iz rudnika Stara jama izvijestili su da je Federalni rudarski inspektor sa predstavnicima nadležih službi Rudnika protekle noći izvršio prvi uviđaj na mjestu događaja te da će tokom dana biti nastavljene aktivnosti prikupljanja izjava povrijeđenih, nakon čega će se utvrditi tačni uzroci koji su doveli do ove nesreće.