BiH
0

Povrijeđena prava vlasnika stanova bivše JNA

FENA
Ustavni sud BiH je na današnjoj 77. plenarnoj sjednici razmatrao više zahtjeva za ocjenu ustavnosti i apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ustavni sud je, između ostalog, u predmetu broj U 8/12 razmatrao zahtjev Općinskog suda u Sarajevu za ocjenu kompatibilnosti člana 4. Zakona o sudskim taksama Kantona Sarajevo i člana 384. Zakona o parničnom postupku Federacije BiH s članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Povodom navedenog zahtjeva Ustavni sud je zaključio da je odredba člana 4. Zakona o sudskim taksama suprotna pravu na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije, zato što onemogućavanje vođenja postupka, ako na podnesak, uključujući i tužbu, nije unaprijed plaćena sudska taksa, ne predstavlja sredstvo koje je razumno proporcionalno ostvarenju legitimnog cilja, jer se na taj način potpuno ograničava pravo na pristup sudu, odnosno mogućnost vođenja sudskog postupka, čime za stranku u postupku mogu nastati neotklonjive štetne posljedice, što je suprotno samoj suštini prava na pravično suđenje iz člana 6. stav 1. Evropske konvencije.

S druge strane, Ustavni sud je zaključio da je odredba člana 384. ZPP-a u skladu s pravom na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije, budući da se tom odredbom ne onemogućava vođenje postupka, već je propisan opći princip u odnosu na troškove parničnog postupka.

Ustavni sud je dalje utvrdio povredu prava na imovinu u više predmeta tzv. stanova JNA, a prema principima utvrđenim u presudama Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Đokić i Mago protiv BiH i svojoj ranijoj Odluci broj U 15/11 u kojoj se bavio pitanjem vojnih stanova kroz ocjenu ustavnosti relevantnih odredbi domaćeg prava koje reguliraju pitanje prava na naknadu, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.