BiH
2

Povratnici: Hitno zakazati sastanak o sigurnosnoj situaciji u Zvorniku

FENA
Udruženje građana povratnika Zvornik osudilo je posljednji napad na povratničku porodicu u ovom gradu, odnosno podmetanje požara na kući porodice Nožinović u centru Zvornika.
  • Najnoviji incident pokazuje da je Udruženje građana povratnika Zvornik na vrijeme ukazivalo na odnos načelnika policije Općine Zvornik Stanimira Vidovića, kao i bahato ponašanje načelnika Općine Zorana Stevanovića, koji pokušavaju da kroz incidente sakriju tešku privrednu situaciju u Zvorniku - kazao je Feni predsjednik Udruženja građana povratnika općine Zvornik Omer Selimović.

Naglasio je da su Bošnjaci na ovom području "uveliko zastrašeni" te da je "u posljednje vrijeme iz Zvornika otišlo deset porodica".

  • I dalje se nastavlja vršiti ekonomski i politički pritisak na Bošnjake. Bošnjaci odlaze zbog teške ekonomske situacije i raznih političkih pritisaka - ustvrdio je Selimović.

On naziva "čistom farsom" izjave načelnika Stevanovića kojim osuđuje incident i počinice, kao što je uradio i nakon nemilog događaja kada je brutalno fizički napadnut Nezir Dardagan na putu do džamije gdje je trebao dostojanstveno obaviti bajram-namaz.

-Zvornik je bio otvoreni grad dok načelnik Stevanović nije počeo da politički kontroliše načelnika policije. Sada taj grad oni polahko, ali sigurno zatvaraju - smatra Selimović.

Kaže da Udruženje građana povratnika Zvornik traži od OSCE-a, OHR-a, Helsinškog komiteta, načelnika Općine i načelnika policije da se u Zvorniku pod hitno zakaže sastanak na kome će se razgovarati o sigurnosnoj situaciji i na kojem će se "donijeti zaključak da se Bošnjaci samoorganiziraju radi lične zašitite, jer je očigledno da to policija ne može (neće)"

S druge strane, načelnik Općine Zvornik Zoran Stevanović kazao je Agenciji Fena da još nema konkretnih dokaza, ali ima indicija, o počiniocima napada na kuću Bošnjaka u Zvorniku, ali o kojima ne može govoriti u interesu istrage.

  • Nema još opipljivih dokaza, ima nekih indicija ali o njima nije moje da govorim, sve dok ne budu osumnjičeni - ustvrdio je Stevanović, dodajući da je, bez obzira na motive, napad za svaku osudu.

  • Mi bez obzira na motive napada ne želimo takve sugrađane u Zvorniku. Iz razloga što kad god neko ima neraščišćeni međusobni račun, a radi se o pripadnicima bošnjačkog naroda uvijek se može tumačiti da je to pritisak iz reda srpskog naroda da se ljudi odavde sele i odu iz Zvornika - kaže načelnik Stevanović.

On je naglasio da je lično rekao porodici Nožinović da će se starati o njihovoj kući dok nisu tu.

  • Policija će, a kasnije nadam se i tužilaštvo i sud učiniti sve da se počinioci najstrožije kazne - kazao je načelnik Stevanović.