Apel vlastima za pomoć
0

Povratnici u Skočić šikanirani na Bajram

Sarajevo-x.com
Bošnjake povratnike u naselje Skočić, u opštini Zvornik, prvi dan velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, probudila je snažna automobilska buka, te prijetnje "Ustajte, Turci! Bježite odavde!". Napadači su ciljano zastajali pred nekoliko povratničkih kuća s očitim planom da izazovu ozbiljne incidente uoči samog Bajram-namaza, pišu nam iz Udruženja za održivi povratak Podrinja, apelujući na vlasti da zaštite tamošnje stanovništvo.

"Ovo nije prvi slučaj nacionalističkog iživljavanja i uzmeniravanja malobrojnih povratnika u ovo naselje, što je time ozbiljnije ako se ima u vidu da je u Skočiću 1992. godine ubijeno 35 Bošnjaka i Roma, među kojima i nekoliko djece. Najteži slučaj se dogodio na samom početku povratka, kada je zapaljen jedan kombi i pucano na grupu Roma koji su namjeravali da obnove život na svojim ognjištima. Nezainteresovanost nadležnih da sankcionišu ovakve napade, te očita namjera opštinskih vlasti u Zvorniku da, uprkos brojnim donacijama i fondovima za povratak, jedino Skočić ostave bez podnošljive putne komunikacije i drugih uslova za preživljavanje, rezultirali su odustajanjem skočićkih Roma od povratka", navodi se u saopštenju.

Udruženje navodi da je nemar vlasti podstakao na nastavak šovinističkog siledžijstva u zemlji u kojoj su "svim političarima puna usta evropskih integracija i visokih standarda ljudskih prava", a da se bajrami u Skočiću, umjesto s radošću, dočekuju sa strahom.

Zbog svega toga, Udruženje za održivi povratak Podrinja Zvornik i povratnici u Skočić, od opštinskih i viših nivoa vlasti zahtijevaju da se onemogući nastavak nacionalističkog orgijanja, hitno sankcionišu počionioci i obezbijede elementarni sigurnosni i drugi uslovi za život u najugroženijem naselju u opštini Zvornik. Prije svega, mora biti riješen problem prilaznog puta koji je postao neprohodan, kako ovo naselje ne bi zimu dočekalo potpuno odsječeno, istaknuto je u saopštenju za javnost.