BiH
0

Povratnici u RS će se moći liječiti u Tuzlanskom kantonu

FENA
Zgrada Vlade TK
Zgrada Vlade TK
Radi poboljšanja primarne zdravstvene zaštite povratnika iz Federacije Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj (RS) Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijela je danas Odluku o ostvarivanju prava iz primarne zdravstvene zaštite povratnika u RS u JZU Dom zdravlja na području ovog kantona.

Ovom odlukom utvrđuje se pravo povratnicima na korištenje primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama: JZU Dom zdravlja Čelić, JZU Dom zdravlja Doboj-Istok, JZU Dom zdravlja Kalesija, JZU Dom zdravlja Kladanj, JZU Dom zdravlja Sapna i JZU Dom zdravlja Teočak.

Uvjeti za ostvarivanje prava saglasno ovoj odluci su dokaz da je povratnik imao status raseljene osobe u skladu sa Zakonom o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, odnosno Zakonom o izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine i raseljenim osobama u Bosni i Hercegovini, te da posjeduje CIPS-ovu ličnu kartu izdatu u općini u Republici Srpskoj.

Sredstva za provođenje ove odluke u iznosu do 600.000 KM osigurat će se iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.