BiH
0

Povratnici u Kaljinu kod reisa Cerića

FENA
Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić danas je u Sarajevu primio predsjednika Udruženja za izbjeglice i raseljena lica, obnovu i izgradnju sa Sokoca Rahmana Babića, povratnika iz Knežine Rifata Vrabca i imama iz Kaljine Jasmina ef. Bajrića.

Ovaj susret je rezultat nedavne posjete reisu-l-uleme Kaljini i dogovora s povratnicima da se reisu-l-ulema uključi u pomoć da njihovi zahtjevi dođu do nadležnih organa koji mogu pomoći iz fodova za održiv povratak u ovaj kraj na području opštine Sokolac.

Reisu-l-ulema je zahvalio Babiću, Vrabcu i Bajriću što nastoje da podsjete na problem povratka u ovo područje. Povratniku Rifatu Vrabcu se posebno zahvalio što je praktičnim primjerom pokazao patriotizam i visoku svijest za oporavak bošnjačkog naroda nakon agresije i genocida nad bošnjačkim narodom.

Jasmin ef. Bajrić je još jednom pokazao svoju ljudsku i imamsku svijet jer se zalaže za svoje džematlije da se vrate i da ostanu. Imam je ukazao da džemat Kaljina i općina Sokolac gdje žive Bošnjaci još nemaju potrebne uvjete kao što je struja, voda, škola, ambulanta, saobraćaj i drugo.

U svemu tome državne institucije i entitetske bi se morale udružiti i pomoći da se ljudima omogući da, kada se vrate, mogu ostati i nastaviti živjeti.

Tim povodom predsjednik Udruženja za izbjeglice i raseljena lica Rahman Babić je, između ostalog, rekao da Bošnjaci imaju ogromne probleme u povratku. Povratnici nemaju od čega da žive.

  • Teško je dobiti posao, ali mi imamo poljoprivredni potencijal od kojeg bi mogli živjeti. Zato bi nam dobro došla pomoć u poljoprivrednim mašinama, alatkama, sjemenima i drugom. Kada bi nam u tome bio obezbjeđen bar minimum uspjeli bismo opstati. Zato smo pokrenuli projekt u vrijednosti od oko četiri miliona KM čiji su potpisnici općine, kanton i Federacija, ali se on teško realizuje. Cijeneći ovaj susret s reisu-l-ulemom, pozivam nadležne institucije i očekujem da će oni čuti naš glas, kazao je Babić.

On je posebno skrenuo pažnju da dolazi proljeće i da bi trebalo iskoristiti mogućnosti da se povratnicima pomogne u nabavci sjemena i mehanizacije kako bi mogli obaviti proljetnu sjetvu.

Povratnik Rifat Vrabac iz Knežine je rekao da je pomenuto Udruženje trebalo da se registruje na području opštine Sokolac, a ne u Sarajevu. Ono bi trebalo da zastupa sve povratnike. - Da bi naš povratak uspio treba nam više koordinacije i sve naše organizacije koje rade na povratku trebale bi se ujediniti i raditi zajedno, rekao je.

Imam iz Kaljine Jasmin ef. Bajrić zahvalio je reisu-l-ulemi na prijemu, jer je to, kako je rekao potvrda, da povratnici nisu sami sebi prepušteni. Poručio je svim svojim džematlijama, udruženjima i drugim koji se bave povratkom da budu jedinstveni, kako bi bili jači i močniji. Pozvao je reisu-l-ulemu dr. Cerića da svojim autoritetom pomogne otvoriti vratra nadležnih ministarstava i drugih državnih instituacija da im pomognu u održivom povratku, javila je MINA.